Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Elmada hasat buruk geçiyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Mart ayı sonunda meydana gelen don felaketi elma üretimini çok olumsuz etkiledi" dedi.

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, elmada hasadın buruk geçtiğini bildirerek "Mart ayı sonunda meydana gelen don felaketi elma üretimini çok olumsuz etkiledi" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, en önemli meyvelerden elmada Türkiye'nin dünyanın büyük üreticilerinden biri olduğunu ama ürünü yeterince iyi değerlendiremediğini belirtti.

Mart ayı sonunda yaşanan don felaketinin elma üretimini çok olumsuz etkilediğine işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Geçen yıl 3,1 milyon ton dolaylarında olan elma üretiminin, bu yıl iyimser tahminlere göre bile 2,5 milyon ton civarına gerilemesi bekleniyor. Rekoltede beşte bire yakın kayıp olacağı tahmin ediliyor."

"Üretime göre ihracat yetersiz"

Türkiye'nin hemen her yerinde elmanın yetiştiğini ama Isparta, Karaman, Niğde, Denizli, Antalya, Kayseri, Çanakkale'nin elma üretiminin yoğun yapıldığı iller olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

"Dondan en fazla zarar gören Isparta, Karaman, Niğde, Konya, Osmaniye, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Elazığ, Sakarya ve Çorum'da 2013 yılı toplam elma üretiminin yüzde 59'unun üretildi. Isparta, 634 bin 862 ton elma üretimiyle yüzde 20,3, Karaman 571 bin 479 ton üretimle yüzde 18,3, Niğde ise 349 bin 122 ton üretimle yüzde 11,2 pay alıyor. Elma ülkemizde sevilen bir meyve. Yurtiçi tüketimi 2 milyon tonu geçiyor. Böyle olunca, rekoltenin de düşük kalacağını dikkate aldığımızda elma ihracatının olumsuz etkilenmesinden endişeleniyoruz. Zaten üretimde Çin ve ABD'den ardından üçüncüyüz ama ihracatta miktarda 18, değerde 21'inci sıradayız. Üretimi bizden az olan birçok ülke, bizden çok daha fazla elma ihracatı yapıyor. 2012 yılında 68 bin 774, 2013 yılında 125 bin 682 ton elma ihracatı yapıldı. Bu meyvenin ihracatından 2013 yılında 49 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. 2011 yılında elma ihracatından ABD, 952 milyon dolar ihracat geliri sağladı. Aynı yıl bizim yarımız kadar elma üreten Fransa'nın ihracatı 737 milyon doları bulurken, bizim ihracatımız 36,6 milyon dolarda kaldı."

Bayraktar, standardizasyon, ambalajlama ve depolamaya daha fazla özen göstererek ihracatın artırılabileceğini, böylece hasat sonrası ürün kayıplarının da azaltılacağını belirtti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: elma, hasat, buruk, TZOB, Byaraktar
Link: Elmada hasat buruk geçiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız