Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Devlet Elmayı Desteklesin

Toktay: "İhracata Yönelik Devlet Desteklerinin Elma için de acilen ve sürekli hale getirilmesi ülkemiz açısından olmazsa olmaz bir şarttır." dedi.


Karaman TSO Y. K. Bşk. Mustafa TOKTAY yaptığı açıklamada:

"Tarım ürünleri yaş meyve ve sebze üretiminde ilimizin, en önemli gelir kaynaklarından biri elma üretimidir. Şu an itibariyle, Karaman'ın soğuk hava depolarında elma stoku 50.000 ton olarak tesbit edilmiştir. Diğer illerde bulunan elma stokları da dikkate alındığında iç piyasada pazar bulmanın olanaksız olduğu görülmektedir.

Uluslar arası pazarda rekabet şansımızın olabilmesi için, elma ihracatına geçmiş yıllarda yapılan ihracat teşviğinin yenilenmesi zaruret haline gelmiştir.

İhracata yönelik Devlet desteklemesinin yapıldığı bundan önceki yıllarda pazar payımızın arttığı aşikardır. Ama içinde bulunduğumuz günlerde en büyük dış pazarımız durumunda olan Irak pazarını, İran'ın ihracattaki düzenlemeleri nedeniyle kaybetme tehlikesi baş göstermiştir. Ayrıca Körfez ülkelerine Suriye üzerinden ihracat yapıldığı için navlun ücretindeki artışlar da ihracattaki rekabet gücümüzü kırmaktadır.

Bunun sonucunda, modern teknoloji ile donatılan elma bahçelerinin, bundan sonraki yıllarda atıl bırakılması sorunu da gündeme gelmektedir.

Bu sektörle iç içe olan ilaç-gübre-bakım-budama-sulama-depolama işi yapan esnaf ve işçiler çok önemli zarar görmekte, üretici elmasını satamayınca da borçlarını ödeyememektedir.

Karaman başta olmak üzere, elmacılık sektöründe üretim miktarlarına göre illeri sıraladığımızda; Isparta, Karaman, Niğde, Antalya, Denizli Çivril, Yahyalı’da da onbinlerce işçinin çalıştığı açık fabrika konumundaki elmacılık sektörü, bu illerde lokomotif görevi yapmaktadır.

Küresel ekonomik krizin ülkemizi sardığı şu dönemde yaş meyve ve sebze için düşünülen ve genelde narenciye grubu ürünlere çıkarılan İhracata Yönelik Devlet Desteklerinin ELMA için de acilen ve sürekli hale getirilmesi ülkemiz açısından olmazsa olmaz bir şarttır. Durumu bilgilerinize sunar, gereğini arz ederiz. "dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Devlet Elmayı Desteklesin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız