Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Amasya elması destekleniyor

Amasya’da çiftçilere son 4 yılda 27 bin 700 adet ×Amasya elması fidanı dağıtımı yapıldı.

2011 yılından bu yana uygulanan dağıtımlarda fidan bedellerinin yüzde 50’sinin İl Özel İdaresi kaynaklarından karşılandığını belirten Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, “Böylelikle Amasya ile ünlenmiş olan Amasya Elması üretim alanı giderek artacaktır. Ayrıca fidan dağıtımından itibaren budama ve gübreleme gibi teknik konularda çiftçilerimiz takip edilerek üretim miktarı ve verim artırılması çalışmaları da yapılmaktadır” dediler.
 
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Meyveciliği Geliştirme Projesi’nin yanı sıra Kapama Yarı Bodur Amasya Elması Bahçe Tesisi Projesi de uyguladığını ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen Amasya Elması fidanlarından almak isteyen çiftçilerin 20 Eylül 2014 tarihine kadar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’ne başvurmaları gerektiğini anlatan yetkililer, “Amasya Elması ile ilgili genel bir değerlendirme yapmak gerekirse; Amasya elma üretimi toplam 27 bin 970 ton olup, bu üretim içerisinde Amasya Elması 10 bin 840 ton ile büyük bir orana sahiptir.
 
Amasya denildiğinde akla ilk gelen Amasya Elması’dır. Halk arasında Misket Elması olarak bilinen Amasya elması kışın yenilen önemli bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte, sap tarafı biraz genişçedir. Kabuğu yapışkan, ince, yeşil üzerine açık kırmızıdır. Etli kısmı tatlı, sulu, güzel kokulu ve gevrektir. Çekirdekleri parlak kahverengi ve dolgundur. Ortalama ağırlığı 90 gramdır. Amasya elması, iklimsel koşullara bağlı olmakla birlikte İlimizde genelde eylül ayının ortalarında başlamaktadır. Amasya adıyla bütünleşen Misket, özelliğini yine Amasya'nın coğrafi yapısında alır. Amasya vadisi, Amasya Elması (Misket) için en uygun ortamdır. Boğazın esintisi elmaya ayrı bir tat verir, kokusu da burada gizlidir” ifadelerini kullandılar.
 
Amasya elmasının bir yıl ürün verip bir yıl ürün vermediği için de özellikle 1990'lı yıllardan itibaren yeni bahçe kurulmasında üreticilerin uzak durmaya başlamasıyla 1990'lı yılların sonunda 30 bin ton civarındaki Amasya elması üretiminin de 6-8 bin ton aralığına gerilediğine dikkat çeken müdürlük yetkilileri, ×Misket elmasının bir yıl ürün verip bir yıl vermeme gibi olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla, Amasya Valiliği tarafından, TÜBİTAK ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Amasya Elmasının Islahı Projesi 1997 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Amasya misket elmasında görülen bu eğilim en alt düzeye indirilerek ×Amasya elması olarak tescil edilerek fidan üretimine başlanmıştır” diye konuştular. 
 
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
07.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: amasya elması, destekleme, fidan dağıtımı, elma, destek
Link: Amasya elması destekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız