Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Fındıkta üreticisi için 'yapılandırma' çağrısı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Borçları yapılandırılmazsa, önümüzdeki yıl fındık üreticimizi fındık bahçelerinde göremeyiz" dedi.

TRABZON - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Üreticilerimizin özel bankalara ciddi borçları var. Bunların da yapılandırılması lazım. Üreticimizi ayakta tutamazsak, önümüzdeki yıl fındık üreticimizi fındık bahçelerinde göremeyiz" dedi.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde düzenlenen, "Trabzon Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu" toplantısına katılan Bayraktar, burada yaptığı açıklamada, Trabzon tarımında fındığın ağırlıkta olduğuna vurgu yaptı.

Bu yıl fındıkta istenilen rekoltenin yaşanamadığını dile getiren Bayraktar, hava şartlarının hem doğu hem de batı karadenizdeki illerde fındık üretimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Rekolte kaybının sadece üreticileri değil aynı zamanda ülke ekonomisini de etkiyeceğine işaret eden Bayraktar, "Doğal afetler oluşunca Türkiye'nin değişik bölgelerinde, değişik ürünlerde maalesef bu afeti yaşadık. Önemli zararlarımız var. Kuraklık, don ve arkasından gelen yağışlar, maalesef Türk tarımını bugüne kadar görülmemiş bir afetin içine sürükledi. Türk çiftçisi ve tarımı, bu yılki kadar bir afet görmedi" diye konuştu.

Bayraktar, 2007 yılında yaşanan afetle mukayese edilemeyecek bir olumsuzlukla karşı karşıya olduklarını anlatarak, Karadeniz'de bununla ilgili çeşitli toplantılar yaptıklarını belirtti.

Hazırladıkları raporları Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara sunduklarını dile getiren Bayraktar, talepleri doğrultusunda Ziraat Bankası ve tarım kredi borçlarına bir erteleme geldiğini kaydetti.

Bayraktar, bunu yeterli görmediklerini ifade ettiklerini aktararak, "Afetin boyutu büyük. Üreticilerin Sosyal Güvenlik Kurumu ve elektrik borçları var. Bu borçların yapılandırılmasını talep ettik. Üreticilerimizin özel bankalara da ciddi borçları var. Bunların da yapılandırılması lazım. Üreticimizi ayakta tutamazsak, önümüzdeki yıl fındık üreticimizi fındık bahçelerinde göremeyiz. Allah göstermesin burası büyük bir göç yaşayabilir" ifadesini kullandı.

TZOB girişimiyle alan bazlı desteklerin 2014 yılına kadar uzatıldığını hatırlatan Bayraktar, bu desteklerin 2014 yılından sonra da devamını istediklerini, bu talepleri de hükümete ileteceklerini söyledi.

"Bizim rekolte tahminimiz doğru"

Bayraktar, fındıkla ilgili rekolte tahmininde bulunduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Fındık fiyatlarına baktığımızda 12 lira civarında seyrettiğini görüyoruz. Bazı çevreler fındık rekolte tahminleri açıklıyorlar, bu tahminleri 500-550 bin ton olarak açıklıyorlar. Madem, fındık üretimi 500-550 bin tonda fındık fiyatı niye 12 lirayı buldu. Ben de bunu sormak istiyorum. Fındık fiyatları yükseliyorsa bu fındığın doğal afetlerden etkilendiğini ve üretimin düştüğünü gösterir. Fındık 550 bin ton olsaydı fındık fiyatları ile istediğiniz gibi oynayacaktınız, fiyatları aşağıya da çekecektiniz. Alivre satış yaptınız. Fındık daha piyasaya çıkmadan daha dalındayken sattınız, kendinizi bağladınız. Rekolteyi 550 bin ton olarak tahmin ettiniz, şimdi rekolte doğal afetler nedeniyle düşünce diyorsunuz ki 'Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin yaptığı rekolte tahmini yanlış', bizim rekolte tahminiz doğrudur. Sizin rekolteniz doğal afetler olmasaydı doğru olabilirdi. Fiyatlar bunu gösteriyor."

Rekolteyi yüksek göstermelerinin sebebinin fındık fiyatlarının aşağıya düşmesini sağlamak olduğuna dikkati çeken Bayraktar, normal koşullarda üretim yapılmadığını ve olağanüstü bir durumun söz konusu olduğuna işaret etti.

Bayraktar, rakımı yüksek olan hiçbir yerde fındığın olmadığını anlatarak, batı bölgelerinde de rekoltede bir miktar düşüş olabileceğini kaydetti,

Karadeniz'de fındığın dışında bir ekonomik faaliyetin olmadığını belirten Bayraktar, "Fındık fiyatlarının bir miktar yükselmesi, elbette üreticilerimizin, sıkıntılarını, acılarını biraz hafifletecektir. Bu sene olağanüstü bir durum var. Bunu kimse gözardı etmesin. Üç tane tüccar, alivreci para kazanacak diye fındık fiyatlarını düşürmeye kimsenin hakkı yok" şeklinde konuştu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  fındık, üreticisi, yapıalndırma, borç, TZOB, Bayraktar
Link: Fındıkta üreticisi için 'yapılandırma' çağrısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız