Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler


 
 MURAT GÜRSOY / ORDU'DAN
 
Fındıkta 2013 yılını planlamak
 
 
31 Ekim 2013 Perşembe
 
Yakın zamanda fındık sektöründe dikim sahaları sınırlansın, 2844 Sayılı Yasa uygulansın gibi uyarılarımız olmuştu. Gelinen noktada 2023 yılı hedeflerinden 350 bin ton iç fındık ihracatı hedefi revize edilemek zorunda. Çünkü 2013 yılında ülke olarak 301 ton iç fındık ihraç edebildik. Kağıt üzerinde 2023 yılı için 1 milyon ton kabuklu fındık hedefi de kolaygözüküyor.Ama sahada uygulamak için acilen gerekli altyapının kurulması gerekiyor. Karadeniz Fındık İhracatçı Birliği ve İstanbul Fındık İhracatcı Birliği üyeleri konunun öneminin farkında.

Öncelikle şu gerçeği görmeliyiz: Ülkemizde 2009 yılından bugüne rekolte fazlalığı oluşmuyor. Son 4 yılda ulaşılan en yüksek rekolte 700 bin ton kabuklu fındık. Dünyada da farklı bir durum 4 yıldır yok. Acilen tedbir alarak verimliliği mevcut fındık dikim sahalarında artırmak gerekiyor.

Bilindiği gibi 2009 yılında uygulamaya konulan fındık stratejisi kapsamında ruhsatlı alanlarda üretim yapanlara verilen alan bazlı gelir desteği ödemeleri 2012 yılı Nisan ayında tamamlandıktan sonra anılan uygulamanın etkileri değerlendirilerek olumlu sonuç alınması neticesinde desteğin 3 yıl daha devamına karar verildi. Yıllardır Hazine kaybına yol açan uygulamalardan elde edilen olumsuz tecrübelerin bir kazanımı olan yeni fındık stratejisinden asla taviz verilmemeli, vazgeçilmemelidir.

Bu stratejinin desteklenmesi için lisanslı depoculuk sisteminin hayata geçirilmesi, iyi tarım uygulamalarının teşvik edilmesi önemli. ‘Fındıkta verim ve kaliteyi arttırma’ temel slogan olmalıdır.

Verim ve kalitenin düşmesine neden olan, ekonomik ömrünü doldurmuş 70 ile 100 yaşlarındaki fındık plantasyonları kademeli olarak verimli çeşitlerle yenilenmelidir. Yöreye uygun bir proje ile fiziken uygun olan parsellerin, fındık bahçelerindeki optimal işletme büyüklüğü dikkate alınarak bir an önce toplulaştırılması gerekiyor. Bu konuda miras hukuku tekrar gözden geçirilmelidir.

Verimlilik, rekabetçilik, sürdürülebilirlik kavramları sektörümüzde reform ilkesi olarak kabul edilmeli, uygulama aşamasında devlet ile sektörün tüm paydaşları koordineli çalışma sisteminin devamlılığını sağlamalıdır.

Dünyada pazar lideri olduğu fındıkta Türkiye’nin temel görevi piyasayı büyütmektir. Pazar doğru büyüklüğe ulaştığında arz doğru fiyatı yakalayacaktır. Pazarı büyütmenin şartlarından biri tanıtımdır. Fındık Tanıtım Grubu bu görevi layıkı ile yerine getiriyor. İhracatımız 2012-2013 sezonunda 301 bin tona çıkarak tüm zamanların miktar bazında tarihi rekorunu kırmıştır. Hedef 2023 yılında ülke olarak 400 bin ton iç fındık ihraç etmek olmalı. Bunun için de mevcut dikim sahalarında verimliliğin artırılması için güçlü fındık üreticisi ortaya çıkarılmalı, üreticiye ödenen primler artırılmalıdır. 2023 yılı dileriz bu hedeflerin yaşandığı bir yıl olur.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Murat GÜRSOY, makale, fındık, planlama, verimlilik
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız