Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Fındıklarda Yabani Otların Temizliği 

FINDIKLARDA YABANİ OTLARIN TEMİZLİĞİ 


TRABZON (İHA) - Fındık hasadı öncesi fındıklıklarda yabani ot temizliğinin yapılması konusunda fındık üreticileri uyarıldı.


Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Trabzon Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya, fındık altı ot temizliğinin mutlak suretle yapılması gerektiğini belirterek özellikle ilaç kullanarak temizlik yoluna gidilmemesi gerektiğini söyledi.

Havaların genellikle yağışlı gitmesi sonucunda, fındıklıklarda zararlı yabancı otların anormal şekilde çoğaldığını belirten Çankaya, şöyle konuştu: "Bunların içerisinde en yaygın görülenleri ısırgan, ifteri (eğrelti otu) ve diken (böğürtlen)'dir. Hasada yaklaşılan bu günlerde fındıklarımıza rakip olan bu yabancı otların mutlaka biçilerek fındık altı temizliğinin yapılması gerekmektedir."

Çankaya, hem hasadın daha kolay yapılması hem de fındıktaki kalitenin ve randımanın artması yönünden hasattan asgari on gün önce bahçe temizliğinin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bu dönemde kesinlikle ilaç kullanılarak fındık altı otlarının temizlenmesi yoluna gidilmemesi gerektiğini anlatan Çankaya, şöyle konuştu: "Çünkü; bu yolla fındık altı ot temizliği yapıldığı takdirde buradaki doğal denge bozulacak ve birkaç yıl ilaç atılan yerlerde bitki yetişmeyecek. Kaliteli fındık oluşması için biçilen otların kompost yapılarak fındıklıkların gübrelenmesinde kullanılması en doğru yoldur. Kaliteli fındık üretiminde gübrelemenin, zirai mücadelenin, budamanın önemi kadar doğru hasadın ve kurutmanın daha sonra da uygun ambalajla ve sağlıklı depolarda muhafazanın da önemi büyüktür. Bu bakımdan Tarım İl Müdürlüğü’nce yörelere göre ilan edilecek hasat zamanlarına ve ilan edilen tarihten önce kesinlikle fındık hasadına başlanmamasına özellikle dikkat edilmelidir.” 

Ekleme Tarihi
18.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Fındık, Yabani Otların Temizliği, meyvecilik, tarım
Link: Fındıklarda Yabani Otların Temizliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız