Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Fındık Üreticisine Uyarı

SAMSUN (İHA) - Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “Üreticilerin bahçelerinde yetiştiricilikle ilgili uygulamaları tekniğine uygun bir şekilde ve bilgi sahibi olarak yapmaları beklenilen faydanın ve kazancın elde edilmesini sağlayacaktır” dedi.
 
Fındık üreticilerine bahçelerinde yapacakları işlemlerle ilgili uyarılarda bulunan Kadir Güven, “Üreticilerimiz fazla dal bırakıldığı bahçelerden yüksek ve kaliteli ürünlerin alınmayacağını bilmelidir. Üreticilerin bahçelerinde yetiştiricilikle ilgili uygulamaları tekniğine uygun bir şekilde ve bilgi sahibi olarak yapmaları beklenilen faydanın ve kazancın elde edilmesini sağlayacaktır. Fındık üreticilerinin bahçelerinde dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Fındık bahçelerinde ocaklar arasına toprak verimliliği dikkate alınarak en az 4 metre bırakılmalı ve ocakta ki dal sayısı 5-6 adedi geçmemelidir. Budama işlemleri zamanında yapılmalıdır. Ayrıca bahçe içerisinde ve kenarında ki ışığı engelleyen diğer meyve, kavak ve söğüt gibi ağaçlar kesilmemelidir. Ocaklarda kurumuş, yaşlanmış ve hastalıklı dallar bahçeden çıkartılarak imha edilmelidir” diye konuştu.

BUDAMANIN FAYDASI VAR
 
Budamanın bahçeye birçok faydası olduğunu söyleyen Müdür Güven, “Fındık bahçelerinde yapılacak budamanın birçok faydası vardır. İlkbahar budaması, sonbahar-kış budamasını tamamlayan bir budamadır. Mart ayından itibaren ve yaklaşık 3 aylık dönemde yapılması gerekmektedir. Fındıkta budama, şekil budaması, verim ve gençleştirme budaması olarak uygulanmaktadır. Bahçe tesis edilmeden önce fındık fidanlarının sağlıklı olmasına dikkat edilmeli, zedelenmiş kökler sağlam doku üzerinden kesilmelidir. Ocak ya da sıra dikim sistemine göre tesis edilen bahçelerde ilk 5 yıl şekil budaması yapılır” şeklinde konuştu.

FINDIĞIN ÖMRÜ 60 YIL
 
Fındığın ekonomik ömrünün 55 ile 60 yıl arasında değiştiğini söyleyen Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “Fındık bahçelerinde verim çağı çeşide, bakım şartlarına ve ekolojiye göre değişmekle birlikte 20-25 yaşına kadar devam etmektedir. Verim budamasında ağaca ilk 5 yıl verilmiş şekle bağlı kalınarak, kurulmuş, kırılmış sürgünler ile ocak dışına göre çıkarılmalı, ocak dalına doğru çok uzamış sürgünler kısaltılmalıdır. Ocaklarda sürgünler henüz taze iken kesilerek çıkarılmamalıdır. Her yıl düzenli olarak en az iki kez mayıs ayı sonu haziran ayı başı ve sonbaharda sürgün temizliği yapılmalıdır. Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde düşüş görünmektedir. Böyle yaşlanmış ve verimden düşmüş ocaklar sökülerek bahçenin yeniden tesis edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı. 
 
 

Ekleme Tarihi
20.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: fındık, üretici, uyarı
Link: Fındık Üreticisine Uyarı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız