Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Damla sulama ve aşılı fındık verimi artıracak

Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce kurulan örnek fındık bahçesinde damla sulama sistemi ve aşılı fındık yetiştiriciliğiyle verimin artırılması hedefleniyor.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Giresun Fındık Araştırma İstasyonu, fındık tarımı konusunda önemli çalışmalara imza atıyor.

Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nce kurulan örnek fındık bahçesinde damla sulama sistemi ve aşılı fındık yetiştiriciliğiyle verimin artırılması hedefleniyor.

İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı, tombul, palaz ve çakıldak fındık çeşitlerinin aşılı ve aşısız fidanlarıyla verimi karşılaştırmak için örnek bahçe oluşturduklarını söyledi. Kızılcı, "Karadeniz Bölgesi her ne kadar yağışlı bir bölge de olsa yağış rejiminde sıkıntı yaşıyoruz. Yağışın en çok ihtiyaç olduğu haziran-temmuz aylarında yağış daha az düşmekte. Bu da fındığın içini doldurmasında sıkıntı çıkarmakta, bitkileri strese sokmakta. Damla sulamayla fındığın su ihtiyacı karşılanacak" diye konuştu.

Gübreyi de tamla sulamayla verdiklerini belirten Kızılcı, miktarlarını tahlillerle belirledikleri gübreyi tanka boşaltıp suda erittikten sonra sisteme bağladıklarını ifade etti. Kızılcı, "Bu şekilde bitkiler, bitkisel elementlerini kolay şekilde alabiliyor" dedi.

Aşılı fındık fidanının avantajlı olduğunu vurgulayan Kızılcı, "Birincisi anaç dip sürgünü yapmıyor, bunun için de dip sürgünü temizliği ortadan kalkmış olacak. Çiftçiler masraf yapmayacak. Daha erken meyveye yatıyor, ikinci yıldan itibaren yoğun bir meyve veriyor" ifadelerini kullandı.

Aşılı fındığın köklerinin daha derine gittiğinden kurak dönemlerde toprağın alt seviyesindeki sudan da faydalanma oranını artırdığına dikkati çeken Kızılcı, şunları kaydetti:

"Bu da kuraklıktan daha az etkilenme anlamına geliyor. Bahçemizde modern yetiştiriciliğin gerektirdiği tüm olanakları kullanıyoruz, aşılı fidan ve damla sulama uyguluyoruz. Bu sistemle verim ve kalitenin artacağı inancındayız. Çiftçilerin vizyonunu geliştirmek istiyoruz. Modern fındık bahçesi nasıl olur, neler yapılması gerekir? Bunları bizzat kendileri gezip görerek şahit olmaları mümkün. Bu bahçede uygulanan yöntemleri kendi bahçelerinde uygulamalarını istiyoruz. Gelecekte artık sulama da tek gövdeli yetiştiricilik de gündeme gelecek."(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
02.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Damla sulama ,aşılı fındık
Link: Damla sulama ve aşılı fındık verimi artıracak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız