Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


‘Üzümün Başkenti’ Saruhanlı’da hasat başladı

Türk Patent Enstitüsü tarafından 'Kuru Üzümün Başkenti' unvanı verilen Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde 87 bin dekar alanda üretilen dünyaca ünlü Sultaniye cinsi çekirdeksiz kuru üzüm hasadına başlandı.

Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada her yıl 850 bin ton üzüm üretimi yapıldığını, bunun 250 bin tonunun Ege bölgesinde, 50 bin tonunun da Saruhanlı’da üretildiğini belirtti.Türkiye’nin kuru üzüm üretimi ve ihracatında 152 yıldır dünya lideri konumunda bulunduğunu, Saruhanlı’nın da kuru üzüm pazarında yüzde 15’lik paya sahip olduğunu ifade eden Yaralı şunları kaydetti;
 
“İlçemizde 87 bin dekar alanda üretimi yapılan üzüm hasadına başlandı. Bir aylık hasat süresi boyunca yüzlerce insanımıza da iş istihdamı doğdu. Bağlardan hasat edilen üzümler güneş altında kurutulduktan sonra bölgemizdeki işletmelerde işlenip, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Üzüm ilçe ekonomisine her yıl ortalama 20 milyon lira katma değer sağlıyor. Burada hem çiftçi, hem işletmeci, hem de arazide ve işletmelerde istihdam edilen işçiler kazanıyor.”
 
"15 MİLYON ASMA AĞACI VAR"

Bu yıl Saruhanlı’da 50 bin ton civarında üzüm üretiminin gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Yaralı, ilçe genelinde 15 milyona yakın asma ağacı bulunduğunu söyledi.
 
İç piyasada çok fazla tüketilmeyen üzümün yurt dışında ekmek, kek ve pasta yapımında kullanıldığını belirten Yaralı kuru üzümün İngiltere’de “müzli” adı verilen ve özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen bir karışımda kullanıldığını kaydetti.
 
“ALTIN ÜZÜM DE TESCİLLENMİŞTİ”
 
Başkan Yaralı ilçedeki üreticiler için altın değeri taşıyan üzüme 3 yıl önce Belediye olarak "Altın Üzüm" patentini aldıklarını da hatırlattı. Belediye olarak üzümün tanıtımı için 9 yıldır "Altın Üzüm ve Kültür Festivali" düzenlediklerini anlatan Yaralı, “İnşallah kuru üzüm dünya piyasalarında daha fazla tanınacak ve ekonomik düzeyde getirisi de artacak. Bunun için büyük çaba sarf ediyoruz. Üreticilerimize bereketli bir yıl diliyorum” dedi.
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
26.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: manisa, sarıhanlı, üzüm hasadı
Link: ‘Üzümün Başkenti’ Saruhanlı’da hasat başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız