Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi farklı illerden gelen 30 aile kayısı toplamak için geldikleri Malatya'da çadırlarda kalıyor. Mevsimlik kayısı işçileri zor koşullar altında hayatlarını sürdürüyor.

Çalışmak için Malatya'nın Develi mevkisine gelen, çocuklarında aralarında bulunduğu mevsimlik kayısı işçileri kurdukları 30 çadırla sağlıksız bir ortamda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi farklı illerden gelen 30 aile, çocuklarıyla sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar çalışıyor.

Kayısı bahçelerinde işçilik yaparak para kazanmaya çalışan aileler, mevsimlik yaşadıkları bu ortamda elektrik, banyo ve tuvaletten yoksun bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor.

Diyarbakır'dan Malatya'ya kayısı toplamak için gelen 3 çocuk annesi Zeliha Yılmaz (30) AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir aydan beri burada olduklarını belirterek, yaşamlarını çok zor şartlar altında sürdürdüklerini kaydetti.

Güneşin altında susuz bir ortamda çocukları için mücadele ettiklerini ifade eden Yılmaz, şunları anlattı:

''Güneşin altında susuz bir ortamda verdiğimiz mücadele çok zor. Burada su yok. Kaynaktan damla damla bidonlara doldurduğumuz suları çadırlarımıza götürmeye çalışıyoruz. Gece yarısına kadar suyun başında bekliyor, su yüzünden birbirimize giriyoruz. Damlayarak akan su içmemize mi, temizliğimize mi yetsin?''

Yerleşik bir yaşamları olmadığını dile getiren Yılmaz, kayısı bittiğinde üzüm hasadı için Manisa'ya, portakal için Adana'ya gideceklerini belirterek, ''Ömrümüz, dışarıda bitiyor. Evimizi görmüyoruz. Çocuklarımız okula 4 ay gidiyor. Onları işe götürmeye mecburuz. Götürmezsek aç kalıyoruz. Götürünce de onların günahına giriyoruz. Gittiğimiz yerlerde okul istiyoruz ama olmuyor. Yakın köylerde okullar var ancak gönderemiyoruz, korkuyoruz. Hem biz hem de çocuklarımız sürünüyor. Ya bu hayata katlanacağız, ya da aç kalacağız. Hiç bir sağlık güvencemiz yok. Bezle çevirdiğimiz banyolarımız var. Tuvalet konusunda çok zorlanıyoruz. Çocuklarımıza hiç bir şey alamıyoruz. Kitaptan, oyuncaktan yoksunlar. Ancak karınlarını doyuruyoruz. Hayattan hiç bir beklentimiz yok.''

''KEMERLİ ELBİSELERİM OLSUN İSTİYORUM''

Diyarbakır'dan Malatya'ya ailesiyle çalışmaya gelen 12 yaşındaki Zeliha Diri ise, bebekleri olmadığı için çamurla oynadıklarını söyleyerek, yaşadığı zorluklardan, okuyarak kurtulmak istediğini belirtti.

En büyük hayalinin hemşire olmak olduğunu ifade eden küçük kız, şunları söyledi: ''İşçilik yaptığımız için okula gidemiyoruz. Kitabımız olmadığı için ders de çalışamıyoruz. Anne babamız çalıştığı için bizde çalışmak zorunda kalıyoruz. Yaşıtlarımızla aynı şartlara sahip değiliz. Onlar oyun oynarken biz çalışıyoruz. İstediğimiz her şey olmuyor. Benim bir bebeğim yok. Kemerli, simli elbiselerim olsun istiyorum. Okuyup hemşire olarak bu yaşamdan kurtulmak istiyorum.''

 

http://www.haber7.com/

Ekleme Tarihi
08.07.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız