Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Malatya'da 450 lira verip ehliyet alamıyorlar

Kayısının dünya başkenti olarak anılan Malatya'da ekonominin birçok alanında işler iyi gitmiyor. Bu sene don olayları yüzünden kayısı rekoltesinde yüzde 90'a varan düşüşler şehir ekonomisinin neredeyse her alanında etkisini hissettirmiş durumda. Konut satışları yüzde 60 düşerken, vatandaşlar 450 lira verip ehliyet alamadıkları için kurslardaki dosyalarını dahi alamıyor.
 
1 MİLYAR TL' KAYIP VAR
 
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey Malatya ekonomisinin temel direği olan kayısıdan elde edilen gelirden don sebebiyle 1 milyar TL'lik bir kayıp yaşandığını belirtti.

Bu durumdan bütün sektörlerin etkilendiğini belirten Özbey "Bayram öncesi bayram şekerinden tutun da berberinden ayakkabı boyacısına kadar her türlü faaliyet etkilendi. Malatya ölçekli bir ilde kayısıdan gerçekleşen 1 milyar TL'lik kayıp büyük ölçüde hissediliyor. Vatandaş siftahsız dükkanını kapatıyor. Yakında borç sıkıntıları da yaşanabilir" diye konuştu.





Yetkililere kayısı üreticilerine destek verilmesi gerektiğini aktardıklarını belirten Özbey kayısıya alternatif ürünler için de acilen çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Özbey şöyle konuştu:

"Kayısı üreticilerine destek verilmesi gerektiğini söyledik. Arazinin durumuna göre destek verilebilir. Maalesef henüz yardım göremedik. Sadece üreticimizin tarım kredisinde Ziraat Bankası'na borçları ertelendi. 350-400 milyon dolar ihracat geliri kaybı, geri kalan da iç piyasada kaybı var. Malatya, bölgesinde ihracatta birinci sırada olan bir il. Üreticiye alternatif ürün çalışması yapılması gerekiyor. Kayısı olmasa farklı bir ürün olsa vatandaş onu satardı sıkıntıya girmezdi. Kuru erik, badem gibi ürünler hakkında çalışma yapılabilirdi ama bu Tarım Bakanlığı'nın yapması gereken bir çalışma."
 
100 KİŞİ EMLAK BÜROSUNU KAPATTI
 
Şehrin ekonomisinde yaşanan sıkıntı emlak sektöründe de kendini gösteriyor. Geçtiğimiz yıla göre konut satışlarının bu mevsimde yüzde 60 gerilediğini belirten Malatya Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Ali Özgül "Emlak sektörüne büyük darbe vuruldu. 2014 yılında 100 kişi emlak bürosunu kapattı. Herkes artık 2015'i bekliyor. Kayısıda normale dönüş olsa da 2015 genel seçimler beklenecek. Geçen yıla kıyaslarsak ev fiyatlarında yüzde 15 düşüş oldu. Malatya'da son yıllarda ev fiyatları yükselen bir yerdi. TOKİ'nin Malatya'ya konut projelerinin de hizmete girmesi de düşüşte etkili oldu" dedi.
 
EHLİYET İÇİN 450 TL ÖDENEMİYOR

Mart ayının başında Malatya’da yaşanan zirai “don” olayının sürücü kurslarını bile zora soktu. Ehliyet almak için tüm prosedürlerini tamamlayan adaylar 450 TL ücreti ödeyemediği için ehliyetlerini alamıyor. Bu durumun sürücü kurslarında dosya yığılmasına yol açtığını vurgulayan Emin Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Kaffar “Bu yıl kayısıyı donun vurmasıyla yılda 160 bin tonlar civarında olan kuru kayısı rekoltesinin 10 bin tona düşmesi Malatya ekonomisini direk etkiledi. sokağa inip esnafa 200 lira para bozduramıyorsunuz. Sürücü kursları çok ciddi bir ekonomik sıkıntı içerisinde. Geçtiğimiz yılların bu aylarında elimizde dosya kalmazken bu yıl sadece yüzde 10’luk bir dosya talebi oldu” diye konuştu.

300’ün üzerinde dosyanın kurslarda kaldığına vurgu yapan Kaffar "Birçok kişi parasını ödemiş, sınavları geçmiş ama dosyasını alamıyor. Çünkü ehliyet almak için verecek 450 lirası yok" dedi. 20'nin üzerinde sürücü kursunun sıkıntı çektiğini dile getiren Kaffar, yaklaşık 1000 kişinin istihdam edildiği sektörün bu yıl çok kötü darbe yediğini ve gerekli destekler sağlanmaz ise kayıplarının çok olacağını söyledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Malatya, kayısı
Link: Malatya'da 450 lira verip ehliyet alamıyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız