Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Malatya ekonomisi kayısıdan olumsuz etkilendi

Malatya Ticaret Borsası Başkanı (MTB) Gürsel Özbey, bu yıl kayısının olmaması nedeniyle Malatya ekonomisinin olumsuz etkilendiğini kaydederek, "Kayısının olmaması boyacıdan ayakkabı satıcına, simitçisinden müteahhidine herkesi etkiledi" dedi.

Ellerinde kayısı olan çiftçilerden, ürünlerini ölçülü bir şekilde pazara getirmelerini isteyen Özbey, "Şu anda pazarımızda kayısı fiyatları normal seyrinde devam ediyor. Ağustos ayında kuru kayısı ihracatımız 4 bin 504 ton civarında gerçekleşti. 30 milyon 500 bin dolar civarında da döviz girdisi sağladık. Geçen yıla göre tonaja yüzde 50 azalma var ama aldığımız döviz miktarı aynı. Kayısının az olması sebebiyle ürün daha yüksek fiyata satılarak, bu gelir elde edildi. Ekim ve Kasım aylarında bu satışların devam edeceğine inanıyorum. Üreticilerimiz ellerindeki kayısıları ölçülü şekilde pazara getirtsinler. Fiyatlar sakin gidiyor ama kendi rayına oturacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
 
"KURAKLIK, KAYISI İÇİN CİDDİ BİR SORUN"
 
Özbey, bu yıl yaşanan kuraklığın kayısıyı olumsuz yönde etkileyeceğini ifade ederek, "Kuraklık kayısıyı etkileyecek. Çünkü kayısı ağacı narindir. Eğer siz kayısı ağacını belirli bir oranda suya alıştırmışsanız, bu suyu vermek zorundasınız. Dünya genelinde bir kuraklık yaşanıyor. Türkiye'de de daha fazla bir kuraklık var. Üreticilerimizin yaşanan kuraklık nedeniyle çeşitli eylemlere başvurduklarını görüyoruz. Tabi haklılar. Çünkü yıllarını verdikleri, çocuk gibi büyüttükleri, kayısı ağaçlarının kurumayla karşı karşıya kaldığını herkes görüyor. Acil olarak bir eylem planı gerçekleştirilmeli ve kuraklığın önüne geçilebilecek çözümler aranmalıdır. Tabi bu birdenbire olacak bir şey değil, bunu zamana yaymak gerekiyor. Yetkililerimizde bunun farkındalar. Çünkü gelecek yılın meyvesini de alabilmenin yolu, tamamen kayısı ağaçlarının ilaç ve suyunun tam ve zamanında verilmesiyle mümkündür. Şu anda görünen o ki, kuraklık neticesinde kayısı ağaçları yeterince sulanamamakta ve bu da şehrimiz ve kayısımız için önemli bir sorun olarak devam etmektedir" diye konuştu.
 
"KAYISI, MALATYA EKONOMİSİNİ OLUMSUZ ŞEKİLDE ETKİLEDİ"
 
Kayısının olmaması nedeniyle Malatya'da herkesin ekonomik anlamda olumsuz etkilendiğini dile getiren Özbey, "Kayısının olmaması, Malatya ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. İnşaat sektöründen bize gelen seslere baktığımızda, tamamen kayısıya endeksli yatırım yapan müteahhitler, yatırım yapmakta zorlanıyor. Konut yapanlar, konut satanlar, ikinci el ya da yeni konutların satışları şuanda kayısıdan kaynaklı olarak çok düşük seviyede. Müteahhitlerin sıkıntıya düştükleri de bizlere ulaşıyor. Tabi sadece müteahhitler değil, esnaflarımızda etkilendi. Kayısıdan gelir elde edilemeyince esnaflar mallarını satamadı. Malatya boyacısından ayakkabıcısına kadar herkes kayısıdan etkilendi" şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
07.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kayısı, malatya, ekonomi
Link: Malatya ekonomisi kayısıdan olumsuz etkilendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız