Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

 Türkiye'nin ilk kayısı hasadı Mersin'in Silifke ilçesinde yapıldı. Atayurt beldesindeki halde kilosu 30 TL'den satılan kayısının ilk hasattan 250 ile 300 kilosu İstanbul'a gönderildi. 

 Yaş sebze ve meyve üretiminde potansiyelini rantabl kullanmak isteyen Silifke, çilek ve erikten sonra bir ilki daha gerçekleştirerek sezonun ilk örtü altında kayısı hasadını yapmayı başardı. Kayısısıyla ünlü Malatya ve Mut ilçesinden önce kayısıyı piyasaya süren Silifkeli çiftçiler bir ilki başarmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Silifke'nin Atakent Beldesinde örtü altında kayısı üretimi yapan Fevzi Ünal, yılın ilk kayısı hasadını Silifke'den yapmanın gururunu yaşadıklarını açıkladı.
 
Ünal, ilk hasadı yapılan kayısının kilosunun 25 ile 30 TL arasında İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere gönderdiklerini söyledi. Erkenci kayısı olarak bilinen Mimfa cinsi kayısı bodur ağaçlarda yetişiyor. Tamamen doğal ortamda yetiştirilen kayısılarda verim ise her geçen yıl artıyor. İlk yıl 2 dönüm olarak yaptığı serasını bu yıl 8 dönüme çıkartan üretici Ünal, "Bu yıl bu bahçeyi örtü altına aldık. Geçen yıl bir ton civarında bir ürün toplamıştık, bu sene 2, 5 ile 3 ton hasat bekliyoruz. Türkiye'de kayısı ilk kez çıktı.
 
 
Türkiye'nin ilk kayısısını Silifke'den çıkmasından memnunuz. Şuanda İstanbul Ankara ve İzmir'e gönderiyoruz. İlk hasatta 250 ile 300 kilo topladık. Kilosu ise 25 ile 30 TL den alıcı buluyor. Ürün erkenci olmasına rağmen görüntüsü, tadı ve aroması ile çok lezzetlidir. Tadı hem sulu hem hormonsuzdur. Tamamen doğal ortamda yetiştiriyoruz. " dedi. İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, bu yıl bin 200 dönüm kayısı bahçesinden yaklaşık 11 bin ton hasat yapılmasının beklendiğini açıkladı. 
 
Havaların geçen yıla oranla soğuk gitmesinden kaynaklanan kayısı hasadının iki hafta geciktiğini de dile getiren Ünal, çiftçileri bilinçli üretim yapmaları konusunda düzenledikleri toplantılarla bilgilendirdiklerini belirterek, "Yurdun değişik bölgelerinde düzenlenen seminer ve tarım fuarlarına da katılarak hem ürettiğimiz kayısıyı tanıtıyoruz, hem de oradan aldığımız teknik bilgileri üreticilerimize aktarıyoruz" diye konuştu. 
 
Müdür Gün, kayısısıyla ünlü Malatya ve Mut ilçesinden önce kayısıyı piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
10.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sezonun ilk kayısı hasadı Silifke’de yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız