Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Kayısıda Lisanslı Depoculuk

Ak Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Kayısı Lisanslı Deposu için yatırımının yüzde 50 oranında devlet tarafından desteklendiğini bildirerek, üreticilerin bundan yararlanmasını istedi.


Lisanslı depoculuk konusunda yaptığı yazılı açıklamada, bunun önemine temas eden Milletvekili Ömer Faruk Öz, "Kalıcı çözümlerden birisi de kayısının sorunlarının bir çoğunu çözecek olan lisanslı depoculuk sistemidir. Hem rekolteden kaynaklanan fiyat istikrarsızlıklarını ve hem kalite sorunlarını çözecek olan, lisanslı depoculuk sistemidir. Bilindiği gibi tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmak, depolanması için yaygın bir sistem oluşturmak maksadıyla Lisanslı Depoculuk Yasası hükümetimiz tarafından çıkartılmıştır. Bu yasa ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak, ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bu yasa lisanslı depo işletmecilerinin kişiler arasında ayrım yapmaksızın tarım ürünlerini kabul etmelerini temin etmek, ürünlerin mülkiyetini temsil eden ve finansmanını, satışını ve teslimini sağlayan ürün senedi çıkartmak ve standartları belirlenmiş tarım ürünlerinin ticaretini geliştirmek üzere tarım ürünleri lisanslı depoculuk sisteminin kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek işlevlerini yerine getirmektedir. Yasaya paralel olarak yönetmelik hazırlandığında artık kayısı için lisanslı depo açılabilecektir" ifadelerini kullandı.

Milletvekili Öz, lisanslı depoculuk sistemi hakkında şu bilgileri verdi:

"Kayısı depoya girerken yetkili sınıflayıcı laboratuvardan geçecek ve standart oluşacaktır. Depodaki ürün, tazmin fonu kapsamında garantide olacaktır. Üreticiye verilecek olan ürün senedi ile kredi alınabileceğinden üretici hasat döneminde satış yapmak zorunda kalmayacaktır. Böyle bir depoda daha iyi şartlarda muhafaza edileceğinden kayısının ömrü daha uzun olabilecektir. Kayısı lisanslı depolarımız açıldığında üreticiler hasat zamanında kayısılarını yetkili sınıflayıcı bir laboratuvara götürecek ve alınan numuneler üzerinden kalitesi ve sınıfı belirlenecektir. Daha sonra bunu lisanslı depoya teslim edecek ve karşılığında ürün senedi alacaklardır. Bu ürün senetlerinin bir kısmını isterse bankaya götürüp karşılığında kredi alabilecek ve hasat dönemi masraflarını karşılayabilecektir. Daha sonra isterse ticaret borsasında dilediği zaman, dilediği kadar ürün senedini satabilecektir. Böylece ihtiyacına göre ve piyasanın talebine göre geniş bir zamana yayılmış bir ürün arzı gerçekleşmiş olacaktır. Lisanslı depoculuk sistemi içerisinden yatırımcılar ise depolara konulan ürünlerin karşılığında düzenlenen ürün senetlerini yeni bir yatırım aracı olarak kullanabileceklerdir. İşletme ihtiyaçları için depo inşa etme maliyetinden kurtulacaklardır. Sağlıklı depolama, talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü güvenilir şekilde, elektronik ortamda, mekan sınırlaması olmaksızın, kısa zamanda temin edebileceklerdir. Ellerinde tutacakları ürün senetleriyle, ileride olası fiyat farklılıklarından korunabileceklerdir. Ayrıca depoculuk sisteminin gelişmesi ile birlikte özellikle gün kurusu kayısısı için soğuk hava depolarının yapılabileceğini ve bunların da lisanslı depoculuk kapsamında işlev görebileceğini söyleyebiliriz. Böylece gün kurusu kayısının da ömrü uzun olacak ve daha çok gün kurusu yapılabilecektir."

Lisanslı depoculuk ile yine yaş kayısının belli bir süre bu soğuk hava depolarında muhafazasının mümkün olacağına dikkat çeken Öz, "Kısaca kayısı için modern soğuk hava depolarının gerekliliği, ayrıca Malatya'da Kayısı Lisanslı Deposu yapılmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Yürürlükte bulunan destek tebliği kapsamında böyle bir depo yatırımı, yüzde 50 oranında devlet tarafından desteklenmektedir. Bu çerçevede lisanslı kayısı depolarının oluşabilmesi için milletvekilimiz Mücahit Fındıklı ile beraber Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Kayısı Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği'nin hazırlanması için girişimleri başlatmış bulunmaktayız" dedi. - Malatya - (İHA)

Ekleme Tarihi
28.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kayısıda Lisanslı Depoculuk, kayısı, meyvecilik
Link: Kayısıda Lisanslı Depoculuk




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız