Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Mut’ta Kayısı Altın Yılını Yaşıyor

MERSİN (İHA) - Mersin'in Mut ilçesinde kilosu 6 ila 8 lira arasında alıcı bulan kayısının bu yıl altın yılını yaşadığı belirtildi.

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, ilk hasadı yapıldığında 20 liradan alıcı bulan sofralık kayısının, şu an 6 ila 8 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını, eriğin ise 3 ila 5 lira arasındaki fiyatını koruduğunu belirterek, "Fiyatlar geçen yıllara oranla çok iyi. Kayısı bu yıl altın yılını yaşıyor" dedi.

Üretilen kayısının ilk olarak sebze haline geldiğini belirten Acar, "İç ve dış piyasada büyük bir canlılık var. Bu yıl çiftçimiz hasattan çok memnun. Geçen yıllara oranla emeğinin karşılığını fazlasıyla alacak. Geçen yıl Mut'ta 18 ihracatçı firma sebze halinde kayısı alımı yaptı. 10 gün sonra bu firmaların ihracat çalışmaları başlayacak. Mogador, Bebeko, Ninfa, Trintina, Çağatay, Septik ve İtalyan Tokalı kayısı cinsi 6 ila 8 TL'den alıcı bulmakta. Üretimin başı olmasına karşın bu cinsler halen fiyatını korumakta” diye konuştu.

Dünyanın ilk turfanda erik ve kayısı üretiminin Mut ilçesinde yetiştirildiğini, Hasat ile birlikte kayısı ve erik fiyatlarının üreticinin yüzünü güldürdüğü belirten Acar, "Mut sebze ve meyve konusunda çok zengin bir coğrafyaya sahip. Burada üretilen meyvelerin kaliteli olmasından dolayı halimize Türkiye'nin her yerinden ihracatçı gelmekte. Bundan önceki yıllarda İstanbul, İzmir ve Ankara illerimizden talep olurdu. Şimdi ise Türkiye'nin her yerinde pazar payımız mevcut. Mayıs ayının başlamasıyla birlikte ihracatta başlamış olacak. Bu yıl kayısı ihracatından 30 bin ton rekolte beklentimiz var" diye konuştu.

Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, bu yıl 55 bin 240 dönüm alanda kayısı, 22 bin dönüm arazide de erik üretimi yapıldığını kaydederek, 80 bin tonunun üzerinde rekolte ve 30 bin tonun üzerinde de ihracat beklediklerini söyledi.

Akdeniz ülkelerinden Fransa, İtalya ve İspanya'dan önce kayısı hasatının Mersin’in Mut ilçesinde gerçekleştiğini ifade eden Abaş, kayısının Romanya, Ukrayna ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyledi. Abaş, "Bu yıl kayısı altın çağını yaşamaktadır. Yapılan toplantılarda çiftçilerimiz de memnuniyetlerini dile getirmektedir" diye konuştu.

Kayısı ve eriğin geçen yıllara oranla fiyatının kat kat üstünde olduğunu söyleyen Hal komisyoncularından Muhammet Acar, “Erik yarı olmasına rağmen 3 ila 5 lira arasında alıcı bulup fiyatını koruyor. Kayısı ise 6 lira ila 8 lira arasında satışı yapılıyor. Geçen yıllara bakıldığında bu yıl Kayısı çok kaliteli. Üreticimiz kaliteli ürün yetiştirmenin karşılığını fazlasıyla alacak” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
27.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mersin, Mut, kayısı, altın yılı
Link: Mut’ta Kayısı Altın Yılını Yaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız