Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Kayısı dondu, Malatya ekonomisi sıkıntıya girdi

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKK) Başkanı Ali Evren, kayısı üretiminin yüzde 90 oranında etkilenmesi nedeniyle kent ekonomisinin önemli sıkıntılar yaşadığını belirtti.

Ali Evren, yaptığı yazılı açıklamada, Mart ayı sonunda gerçekleşen don olayı nedeniyle kayısı üretiminin büyük oranda düştüğünü anımsattı. Bununla birlikte ekonominin dönüşüm zinciri halkasının koptuğuna işaret eden Evren, il ekonomisinin yüzde 40’ının kayısı üretimine bağlı olarak etkilendiğinin gözlemlendiğini ifade etti.

Evren, şöyle devam etti: "Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında iç piyasalarda sanayi siteleri ile şehirde yapılan çalışmalarda iç piyasalardaki birçok meslek dalında durgun gitmesi kayısının yanması olarak söylemler piyasaları da etkilemektedir. Köylünün traktör tekerleğinin dönmemesinde tamircisi, ara parça satanları, zirai ilaç satanlar, mobilyacısı, kerestecisi, mermercisi, fırıncısı bakırcısı, manifaturacısı, taksicisi ve buna benzer tüm meslek dalları kayısıya dayalı olarak iş yaptıklarından herkesim nasibini almıştır. Bu da iç piyasalardaki esnaf ve sanatkarlarımızın tümünü etkilemiştir. Artık çiftçimiz kayısıdan başka meyve ve sebzelere önem verilmeli. Hükümetin de bir teşvik paketi çıkararak çiftçilerin de bu yöne yönlendirmesinin zamanı gelmiştir. Kurum ve kuruluşlarda bu projelere destek vermelidir. Çünkü iç piyasalar bu sebepten dolayı durgun gitmektedir. Bu durgunluk birçok esnaf ve sanatkarlarımızı etkilemiştir. Esnaf ve zanaatkarlarımız da artık imalata yönelerek üretimlerini ihracata ve iç piyasalarda çalışma yapmalarını bekliyoruz. Malatya'nın 4. teşvik bölgesi olarak bazı teşviklerinde küçük esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik uygulamalar getirilerek teknolojiden faydalanarak işyerlerini büyüterek çalışmalar yapılmalı."

Ali Evren, bazı işverenlerin kooperatif kredilerinde sıkıntılar yaşadığını vurgulayarak “2014 yılının 7. ay sonu itibari ile ilimizde 3 bin 500 civarında çek ve senetlerin protesto oldu. Bu gelişmelere rağmen bizler bu ekonominin kırgınlığını esnaf ve sanatkarlarımız olarak bazı hedefler belirleyerek yolumuza devam etmeliyiz." ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
29.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kayısı, don, malatya, ekonomi
Link: Kayısı dondu, Malatya ekonomisi sıkıntıya girdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız