Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


AB’den Malatya kayısısına hibe

Malatya kayısısına Avrupa Birliği’nden 8 milyon 73 bin euro hibe desteği geliyor.

ANKARA - Malatya kayısısına Avrupa Birliği’nden 8 milyon 73 bin euro hibe desteği geliyor. AB hibe desteğiyle, ‘kayısı işletmelerine temiz enerji (güneş), soğuk hava deposu ve kümelenme vadisi’ projesi hayata geçirilecek.

Malatya İl Özel İdaresi, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Borsası ortaklığı ile yürütülecek proje kapsamında bir adet yaş ve kuru kayısı işleme ve depolama tesisi, 24 adet ürün kurutma alanı, bir adet kümelenme binası, bir adet 500 kwatt/ pik solar enerji ünitesi yapılacak. Proje 2014 yılında hayata geçirilecek.

Maliyetin yüzde 17'si Sanayi Bakanlığı'ndan

Avrupa Birliği, projenin yüzde 82.89’una 8 milyon 73 bin 713 euro, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise yüzde 17.11’ine 1 milyon 666 bin 561 euro hibe desteği sağlayacak. Projenin hayata geçmesiyle birlikte ilk etapta tesislerde 203 kişi iş imkânına kavuşacak. Çalışanların yüzde 80’ini kadınlar oluşturacak. AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruz Öz, projeyle sofralık kayısının raf ömrünün kademeli olarak beş aya çıkarılmasının hedefl endiğini belirterek, işleme ve kalibrasyon sonucu niteliği düşük kayısı ve yaş meyvenin şoklanarak değerlendirileceğini kaydetti. Öz, Malatya’da üretimden ihracata kadar hem dünya standartlarında üretim yapılmış olacağını hem de çiftçinin kazancının artacağını belirtti.

Tesislerin enerji ihtiyacı güneşten karşılanacak

Öz’ün verdiği bilgiye göre, projeyle sofralık kayısı ve diğer meyvelerin işleme, kalibrasyon, kükürt düşürme ve paketleme ile ticari değeri artırılacak. Kayısı sektöründeki tüccar ve işletmeler kümelenme kapsamında bir merkezde toplanarak uluslararası ticaret ve e-ticaret kapsamında eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine tabi tutulacak.

Yapımı planlanan soğuk hava tesisinde yaş kayısı, kuru kayısı işleme, kalibrasyon ve paketleme üniteleri kurulacak. İşleme ve kalibrasyon sonucu niteliği düşük kayısı ve yaş meyve, şoklanarak değerlendirilecek. Projenin sürdürülebilirliği için en önemli ihtiyaç kalemi olan enerji ihtiyacı güneşten karşılanacak.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Malatya, kayısı, hibe, AB
Link: AB’den Malatya kayısısına hibe




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız