Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Böylesi en son 1914'te yaşanmış

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Zengin, "Böyle bir hadiseyle ilk kez karşılaştık. Malatya'da 1914 yılında böyle bir don olayının yaşandığını büyüklerden duydum" dedi.

Öte yandan kuru kayısı fiyatları ikiye katlandı. 4 liraya sattılan kayısı şu anda 8 lira oldu.

Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da yaşanan don olayı nedeniyle, kayısı üretiminde önemli miktarda düşüş beklendiği bildirildi. Kentte 30-31 Mart ve 1 Nisan'da yaşanan don olayı, kayısı bahçelerine büyük zarar verdi.

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böyle bir hadiseyle ilk defa karşılaştıklarını, Malatya'da 1914 yılında böyle bir don olayının yaşandığını büyüklerden duyduğunu söyledi.

Yaşanan şiddetli soğuğa kayısı meyvelerinin dayanmasının mümkün olmadığını ifade eden Zengin, "Eğer kayısı çiçekteyse, çiçeğin içerisindeki dişicik borusunu yaktı. Yani o yumurtalık denen kısmı yaktı attı. Eğer meyvedeyse, meyveyi olduğu gibi yaktı. Hatta domurda olmasına rağmen, domur içerisindeki dişicik borusunu yaktığı için böyle bir don afeti yaşadık" dedi. Zengin, TARSİM, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kayısı Araştırma İstasyonu yetkililerince, sahada hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Yapılan ön tespitlerde hasarın beklentilerin çok üzerinde çıktığını dile getiren Zengin, şöyle konuştu:

"Hasarla ilgili şimdi ne dersek yanlış olur ancak 20 Mayıs'tan sonra tekrar araziye çıkacağız. O zaman belli olacak ama tahminimiz şu anda yüzde 90 civarında. Sadece barajdan bir kilometre içeriye doğru meyve görüyoruz. Diğer kısımların tamamı etkilenmiş durumda. Bir de bin 600 rakımın üstünde, o da tamamında değil yer yer domurda olmasına rağmen etkilenen yerler var."

Kuru kayısı fiyatları ikiye katlandı


Don olayının ardından üreticilerin stokta bulunanlarla bu yılın ürünlerini satacağını ifade eden Zengin, gelecek seneye ise sıfır ürünle sezonu açabilecekleri vurguladı. Kentten geçen yıl 98 ülkeye yaklaşık 118 bin ton kayısı ihracatı yaptıklarını anımsatan Zengin, yaşanan don olayının ardından bu yıl kayısı ihracatında düşüş olacağını belirtti.

Zengin, "Şu anda sahada çalışmalar var. Bunlar netleşmeden bu senenin ihracat rakamlarını söylememiz mümkün değil. Benim görüşüm geçen yılki rakamı yakalayamayacağız. Yani kayısı açığımız olacak" diye konuştu.

Kayısının yanı sıra diğer meyvelerin de dondan zarar gördüğüne değinen Zengin, bunun fiyatlara da yansıdığını belirterek, "Kuru kayısı fiyatları ikiye katlanmış durumda. Mesela 4 liraya sattığımız kayısı şu anda 8 lira, 3 liraya sattığımız kayısıyı da şu anda 6 liraya satıyoruz" ifadesini kullandı.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kayısı, don, malatya
Link: Böylesi en son 1914'te yaşanmış




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız