Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


İncirde mahsul az, fiyatı yüksek olacak

‘Bursa Siyahı’ markasıyla İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, dünyanın dört bir tarafına ihraç edilen siyah incir hasadı başladı. Üreticiler, 2 ile 5 lira arasında satılan incirin fiyatından memnun. Ancak rekoltenin geçen yıla göre yüzde 30 daha az olması endişelendiriyor.

Bursa’nın siyah incir depolarından Ovacakça köyünde, üreticilerin yoğun mesaisi devam ediyor. Sabah 06.00’da ailece bahçeye giden köylüler, sıcak altında incir topluyor. İki çocuğu ve yeğeni ile incir toplayan üreticilerden Firdevs Demirhan, büyük zahmet çekmelerine rağmen bu sene incir fiyatlarından memnun olduklarını söyledi. 5 TL’den başlayan incirin kilosunun şimdilik 4 lira olduğunu belirten Demirhan, "Şu an fiyatlar güzel, kazandırıyor." dedi. Annesine yardım eden lise öğrencisi Sabriye Demirhan ile yeğen Enes Şengül ise incir toplamanın zorluğuna dikkat çekti.

Üretici Ayla Durmuş, incirin kalitesinin çok iyi olduğunu ifade etti. Geçen sene fiyatların 5 TL’den açıldığını ve bir anda 2 liraya kadar indiğine dikkat çeken Durmuş, şu an satış seviyesinin iyi ve normal olduğunu, daha aşağı inmemesini umduklarını kaydetti.

'FİYATLAR GEÇEN SENENİN ÜÇ KATI AMA ÜRÜN YOK'

Yusuf Hiçdurmaz ise bu sene ağaçlarda incirin az olduğunu dile getirdi. Hiçdurmaz, şöyle konuştu: "Bu sene dolunun etkisi biraz oldu, döllenme fazla olmadı. Ürün az, havaların yağmurlu gitmesi, olumu biraz frenledi. Bir de ilaç atılmadı bu sene. İncirin erken olması için ilaç kullanılmadı. Geçen sene 30 ton topladım, bu sene biraz daha altında incir toplayacağım, öyle görünüyor. Ama fiyatlar geçen senenin üç katı. Geçen yıl bu zamanlarda incir 1,5 liradan satılıyordu. Şu an 4 ile 5 liraya gidiyor."

KURULAR: FİYATLAR DÜŞERSE KİMSE BORCUNU ÖDEYEMEZ

Şaban Kurular, mahsulün az olduğuna dikkat çekti. Kurular, "Fiyatlar iyi ama mahsul iyi değil. Geçen seneye göre en az yüzde 30 fire var, dökülüyor incirler. Havalar bir sıcak bir yağmurlu, şu an ağaçlar inciri döküyor. Bu sene böyle bir sıkıntı var. Geçen sene 200-205 kilo incir topluyordum, bu sene 100-120 kilo ancak toplarım. 80’e de düşebilir. Kalite çok güzel, fakat az." diye konuştu.

Şu anki fiyatların da kritik seviyede olduğunun altını çizen Kurular, şunları söyledi: "Şu anda Allah bereket versin, fiyatlar iyi. Yani mahsulün azlığının getirdiği açığı fiyatlar kapatıyor. Ama fiyatlar biraz düşerse kimse borcunu ödeyemez onu da söyleyeyim. Kesinlikle, fiyatlar düşerse rekolte az olduğu için hiç kimse ne borcunu ödeyebilir. Kışı aç geçirir, evini ya da benim gibi külüstür bir arabası varsa onu da satar yer."

GEÇEN SENE 16 BİN 400 TON İHRACAT YAPILMIŞTI

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği verilerine göre, 2013 yılında 16 bin 400 ton Bursa siyah inciri ihraç edilerek 35 milyon dolar gelir elde edildi.

UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, 2014 yılında yüzde 10 artışla, 18 bin ton ihracat ve 40 milyon dolarlık gelir hedeflendiğini açıklamıştı. Çalı, Bursa'da 40 mahallede üretilen incirin 30 civarında ülkeye ihraç edildiğine dikkat çekmişti.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
23.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: incir, mahsul az, fiyat yüksek
Link: İncirde mahsul az, fiyatı yüksek olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız