Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

İncir ihracatçısı ‘hormon’ nöbetinde

BURSA (CİHAN) - Bursa’dan dünyanın dört bir tarafına ihraç edilen ‘Bursa siyah inciri’nde ilaç kalıntısı endişesi ihracatçıyı tedirgin ediyor. İhracatçılar, Bursa’da üreticilerle ilaç konusunda dayanışma içinde çalışırken, diğer illerdeki üreticileri de kontrol altında tutmaya çalışıyor.


Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, inciri korumak için üretim yapan diğer illerdeki yetkililerle sürekli temas halinde olduklarını söyledi. UYMSİB verilerine göre, incir ihracatı her geçen yıl artış gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 30 milyon dolar seviyesine çıkan ihracatın 16 milyon dolarını tek başına Bursa gerçekleştirdi. Geri kalanı ise Aydın, Mersin, Hatay, Manisa ve İzmir gibi illerden gerçekleştiriliyor.

Bursa'da 40 köyde incir üretimi yapılıyor. Buna karşın, ‘Ethephon’ adı verilen hormon ilacı incir ihracatını tehdit ediyor. Bursalı ihracatçılar ve üreticiler, Vali Şahabettin Harput önderliğinde çalışma başlatarak ilaca savaş açtı. İncirin kalitesinin korunması amacıyla başlatılan ortak hareket sonucunda inciri geliştirici hormonel ilaçların kullanılması yasaklandı. Ancak Türkiye’nin diğer illerindeki üreticilerin ilaç kullanması ihracatçının uykusunu kaçırdı. İlaç kalıntısı tespit edilmesi durumunda AB’nin uygulayacağı genel bir yaptırımdan çekinen Bursalı ihracatçılar, ilaca karşı oluşturulan kampanyayı ülke geneline yaygınlaştırdı.

UYMSİB Başkanı Salih Çalı, diğer illerin zararlarını azaltabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı nezdinde çalışma başlattı. İlgili birimleri uyaran Çalı, diğer illerin tarım müdürlükleriyle de kontrol anlamında sürekli temas halinde olduklarını kaydetti. Çalı, denetimlerin artmasıyla ilaç kullanımının nispeten kontrol altına alındığını ifade etti.

Tarım Hayvancılığı Geliştirme Birliği (HAGEL) Encümeni Ahmet Doğan da şunları dile getirdi: “Bu yıl Bursa siyah incirinde rekolte beklentisi 28 bin ton civarında olacak. Bursalı üreticiler olarak ilaç kalıntısı konusunun öneminin bilincindeyiz. Bu konuda Valimiz Şahabettin Harput'un konuya olan ilgisi ve bizlere verdiği destek sayesinde büyük mesafe kat ettik. Ancak diğer illerdeki incirde ilaç kalıntısı çıkması ihtimali bizi tedirgin ediyor.”

Ekleme Tarihi
08.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: İncir ihracatçısı hormon nöbetinde, ilaç kalıntısı, gıda tarım
Link: İncir ihracatçısı hormon nöbetinde




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız