Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Kaliteli Kuru İncirin Nasıl Elde Edileceği Anlatıldı 

KALİTELİ KURU İNCİRİN NASIL ELDE EDİLECEĞİ ANLATILDI


AYDIN (İHA) - Aydın ve Nazilli Ticaret Borsaları, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün desteğiyle incirdeki sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı.
 
 
Nazilli'de incir üreticileri, tüccarlar, İşletmeler ve ihracatçıların katıldığı toplantıda Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Menaşe Gabay, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Uygun Aksoy üreticileri bilgilendirdi.
Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezinde yapılan ve Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, İl Tarım Müdürü Salih Köksal, Nazilli İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Uygun Aksoy, Ege Kuru Meyve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Yardımcısı Menaşe Gabay, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, İncir üreticileri, tüccarlar, İşletmeler ve ihracatçıların katıldığı toplantıda ihracata uygun kaliteli kuru incirin nasıl elde edileceği, ihracatta yaşanan sorunlar ve incirin geleceği değerlendirildi. Toplantıda Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Menaşe Gabay, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Uygun Aksoy, üreticileri bilgilendirdi.
Sağlıklı ve temiz kuru incir elde etmek için herkesin katkısına ihtiyaç olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Uygun Aksoy, incirin daha fidan seçiminden başlayarak ürün döneminde ilekleme aşamasında da çok dikkatli olunması gerektiğini, hasat aşamasında da inciri standartlara uygun ortamlarda kurutulmasının ve korunmasının öneminden söz etti.
 
İNCİR İHRACATININ ÖNÜNÜ TIKAMAYALIM
 
Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, üreticiden tüccara getirilen incirin işlenmesi aşamasını ve ihracata hazırlanmasını dile getirdi. Ege Kuru Meyve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay, kaliteli, temiz ve aflatoksinsiz incir elde edemezse ihracatın kaybedeceğini ifade ederek; "Sanayi ürünlerimiz olmadığı dönemlerde Türkiye'nin ihracatta önünü açan ilk ihraç ürünü olan incirin ihracatını hatalarımızla kaybetmeyelim. Üreticiden ihracatçıya kadar birbirimizle dost olmalıyız. Sağlıklı ve temiz kuru incir için herkesin katkısına ihtiyacımız var. Birbirimize karşı dürüst ve samimi olalım. Şu an incir ihracatı Aflatoksin nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Eğer ihracatçının elindeki incir ihracat edildiği ülkeden geri dönerse incir ihracatımızı tamamen kaybederiz. Bu konu çok hassas bir konu. Üreticiden ihracatçısına kadar her kademede çok dikkatli olmak zorundayız. İncirimizi işlerken göz boyamayı değil temiz incir elde etmeyi düşünelim. Tarım İl Müdürlüklerimiz başta olmak üzere analizden işlemeye kadar dikkatli olalım. İncir işini ya adam gibi yapalım ya da hiç bulaşmadan yapanlara da engel olmayalım. Eğer incir ihracatını sona erdirirsek Türkiye ekonomisi büyük zarar görür. Doğru bildiğimiz yanlışlardan bir an önce dönelim" dedi.
Gabay, konuşmasının sonunda sorulara da cevap verirken ihracattaki son gelişmelerden en önemlisi olan aflatoksinde sınırın büyük ihracatçılarda milyarda 4'ten milyarda 10'a çıkartıldığını, bu esnemenin de ihracatçıyı tolerans konusunda oldukça rahatlattığını kaydetti.

Ekleme Tarihi
05.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kaliteli Kuru İncirin Nasıl Elde Edileceği Anlatıldı
Link: Kaliteli Kuru İncirin Nasıl Elde Edileceği Anlatıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız