Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Işılak, “Dünya Kuru İncir Üretiminin Dörtte Birini Türkiye Karşılıyor”

AYDIN (İHA) -Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Aydın Ticaret Borsası işbirliğiyle incir sezonu öncesinde 'Kuru incirde yaşanan aflatoksin sorununu önleme' konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi.
 
Toplantıya Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, Aydın Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Germencik TARİŞ İncir işletme ve Depolama Müdürü Caner Işılak, ziraat mühendisleri Berrin Şahin, Dr. İlknur Köseoğlu, Mesut Özen, Dr. Özlem Doğan, Eşref Tutmuş, gıda mühendisi Ramazan Konak, Aydın Ticaret Borsa’sı çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Meclis Üyesi ve Germencik TARİŞ İncir işletme ve Depolama Müdürü Caner Işılak, yaptığı açılış konuşmasında Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin ekolojik koşulları itibariyle meyve yetiştirme potansiyeli çok yüksek olan ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Işılak, “Türkiye'de birçok meyve türünün üretimi ile yurt içi tüketimi karşılanmakta, bunun yanı sıra dış ticareti de yapılmaktadır. Aydın ili açısından en önemli dış satım ürünü sayılabilen kuru incir Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Dünya kuru incir üretiminin dörtte birini ve kuru incir dış ticaretinin yarıdan fazlasını Türkiye karşılamaktadır. Türkiye kuru incir üretiminin önemli bir bölümünü de Aydın ili sağlamaktadır” dedi.
 
Aydın’ın yamaç ve ovalarında polikültür tarım yapılabildiğine dikkat çeken Işılak, Aydın’ın Büyük Menderes Havzasının en önemli illerinden birisi olduğunu ifade etti. Türkiye'deki toplam incir ağacının yüzde 60'ından fazlasının Aydın’da bulunduğunu söyleyen Işılak, ”Toplam incir üretiminin yarıdan fazlası bu ilden sağlanmaktadır. İlimizde üretilen incirin yaklaşık yüzde 5'i taze olarak pazarlanmakta, kalan incir ise kuru incir olarak değerlendirilmektedir. İlimizde 2012 yılında 171 bin 637 ton yaş incir üretilmiştir. Bu miktarda Türkiye incir üretiminin yüzde 62,4’ünü kapsamaktadır” şeklinde konuştu.
  
İNCİRDE AFLATOKSİN SORUNU
 
Kuru incirin en önemli kalemlerini, ekstra kuru incir ve birinci sınıf kuru incir oluşturduğunu kaydeden Işılak, “İhracatımızın yüzde 80’den fazlası Avrupa Birliği ülkelerine yönelik olup, dünya kuru incir ithalatına ilişkin veriler incelendiğinde ise Fransa ve Almanya’nın en önemli ithalatçılar olduğu göze çarpmaktadır. Bu iki ülkenin toplam ithalattan aldıkları pay yüzde 30 düzeyindedir. Bu ülkeleri İtalya, Hollanda ve İsviçre takip etmektedir” ifadelerine yer verdi.
 
2012 ürün yılında artış gösteren aflatoksin bulaşıklığı sebebiyle başta AB ülkeleri olmak üzere alıcı ülkelerden geri gelen parti sayılarındaki önemli artışlar sebebiyle konuyla ilgili önlemler almak için çalışmalar başlattıklarını dile getiren Işılak, Amerika Birleşik Devletleri’nde aflatoksin sınırının 20 ppb olmasına rağmen, Avrupa ülkelerine ihracatta ürünlerdeki aflatoksin sınırı önceden 4 ppb iken 10 ppb`ye çıkartıldığını sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
03.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Işılak, 'Dünya Kuru İncir Üretiminin Dörtte Birini Türkiye Karşılıyor'
Link: Işılak, 'Dünya Kuru İncir Üretiminin Dörtte Birini Türkiye Karşılıyor'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız