Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Aflatoksine Karşı Hasat Sonrası Kurutmaya Dikkat

AYDIN (İHA) - Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Ramazan Özkan, incirde aflatoksin oluşumunun önlenebilmesi için hasat sonrası kurutma işlemine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
 
İncirde kurutma zemini ve kurutma süresinin aflatoksin oluşumu yönünden çok önem taşımakta olduğuna işaret eden Ziraat Mühendisi Ramazan Özkan, “Kurutmada ayaklı kerevetler tercih edilmelidir. Kesinlikle toprak zeminler kullanılmamalıdır. Kerevetlerin üzeri, inciri çiğden, yağıştan korumak ve akşamları incir kelebeğinin yumurta bırakmasını önlemek amacıyla hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde naylon gibi materyal ile örtülmelidir. Ayrıca son yıllarda incir kurutulurken ayaklı kerevetlerle alçak tünelde kurutma ve güneş kollektörlü sistemde kurutma olmak üzere farklı kurutma şekilleri de uygulanmaktadır. Bu çeşit kurutma yöntemleriyle güneş enerjisinden azami yararlanmak suretiyle daha kısa sürede zararlılardan arındırılmış hijyenik ürün elde etmek mümkün olmakta böylece aflatoksin oranı da azalmaktadır” dedi.
 
Ağaçtan yere düşen olgunlaşmış buruk incirlerin nem içeriğinin yaklaşık yüzde 30-50 civarında olduğunu açıklayan Ramazan Özkan, yenmeye hazır kuru incirin içerdiği nem oranının ise yüzde 20-22 civarında olmasının uygun görüldüğünü belirtti. Bu yüzden buruk incirlerin kerevetler üzerinde ve güneş ışığı altında 3-5 gün bekletilmesi gerektiğini ifade eden Özkan, “Yeterince kurumamış incirler sergiden alınmamalı, sergiden alma tercihen sabah çiğ kalktıktan sonraki sabah erken henüz incirler fazla ısınmadan yapılmalıdır. Bu sürenin uzatılması durumunda da kuru incirler aşırı derecede kurur ve sertleşir. Bu da istenmeyen bir durumdur” diye konuştu.
 
KURU İNCİRLER GECE AYIKLANMALI
 
Üreticilere kuru incir ayıklama işlemlerinin güneş ışığının olmadığı akşam saatlerinde yapması uyarısında bulunan Özkan, şunları söyledi: “Üretici tarafından kuru incirlerin kalite sınıflarına ayrılması işlemi, geceleyin yapılmamalıdır. Çünkü özellikle incir kurdu kelebekleri geceleyin, kuru incirler üzerine yumurtalarını bırakarak çoğalma yolunu seçmektedirler. Hurda incirler, herhangi bir bulaşmayı önlemek üzere ayrı bir yerde kurutulmalı ve depolanmalıdır. Sergi ve depoda çalışanlar temizlik koşullarına uymalıdır”
 
 

Ekleme Tarihi
18.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Aflatoksine Karşı, Hasat Sonrası, Kurutmaya Dikkat, incir, kurutma, Aflatoksin, Aydın, Ramazan Özkan, kuru incir
Link: Aflatoksine Karşı Hasat Sonrası Kurutmaya Dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız