Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Muz Tanıtım Grubu oluşturulması istendi 

Mersin'in Anamur ilçesinde yapılan ''1. Muz Sempozyumu''nda Muz Tanıtım Grubu'nun oluşturulması gerektiği bildirildi.

Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden olan Mersin'in Anamur ilçesinde yapılan ''1. Muz Sempozyumu''nda hazırlanan sonuç bildirgesinde, yerli muzun tanıtımının sağlanması, tüketiminin özendirilmesi için yapılacak faaliyetleri planlayacak ve yönetecek Muz Tanıtım Grubu'nun oluşturulması gerektiği bildirildi.

Anamur Kaymakam Vekili Kamil Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muzun Bozyazı, Anamur, Gazipaşa ve Alanya'yı içine alan bölgede hayati önem taşıdığını ve üretimin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Önceki gün yapılan sempozyum sayesinde 4 ilçenin bir araya gelerek güç birliği oluşturduğunu ifade eden Sağlam, Anamur'da 18 bin 500 dekarı örtü altı, bin 600 dekarı açık alanda olmak üzere toplam 20 bin 100 dekar alanda 117 bin ton muz üretimi yapıldığını belirtti.

Anamur'daki muz üreticilerinin her yıl ülke ekonomisine 175-180 milyon lira katkı sağladığını vurgulayan Sağlam, ''İlçemizde 100'e yakın muz işleme ve paketleme tesisi de faaliyet göstermektedir. Muz sayesinde Anamur'da işsizlik sorunu neredeyse kalmamış, hatta dışarıdan işçi göçü alan bir ilçe durumuna gelmiştir. Ülke çapında yaklaşık 500 bin kişi muzun çarpan etkisinden fayda sağlamaktadır. O nedenle bizlerin talepleri dikkate alınmalıdır'' diye konuştu.

Mersin Üniversitesi Anamur Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Akif Altınbıçak da sempozyumdan sonra sonuç bildirgesi hazırlandığını bildirerek, bildirgede şu görüşlere yer verildiğini kaydetti:

''Muz, ülkemizde Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipaşa ilçeleri ve çevresinde, Toros Dağları'nın koruduğu mikroklimalarda yetiştirilen Akdeniz'in en önemli tarımsal ürünü konumundadır.

Muz üretimini koruyan ve günümüze kadar sürdürülebilirliğini sağlayan en önemli destek ithalata karşı uygulanan fon uygulamasıdır. Yüzde 145.8 oranındaki bu koruma muz için hayati öneme sahiptir. Ancak bu uygulamanın başarısı gümrüklerdeki kaçak girişin önlenmesi ile düşük değer ve sahte fatura ile kaçak muz girişinin engellenmesine bağlıdır.

-Yerli muz hasadının en yoğun olduğu Ekim-Mart döneminde ithalat rejiminin düzenlenmesi yerli muzun pazarlanmasındaki birçok olumsuzluğu ortadan kaldıracak ve fiyat oluşumunda da tüketici açısından daha uygun bir ortam hazırlayacaktır. Bunun yanında muz ithalatına mutlaka 'Gözetim Uygulaması' getirilerek kivi ithalatında yerli üreticiyi korumak için alınan tedbirlerin benzeri muz ithalatında bire bir uygulanmalıdır.

-Muz ithalatında Mersin Gümrüğü, muz için ihtisas gümrüğü olarak kabul edilmelidir.

-Muz üretiminde oldukça önemli olan temel girdilerde KDV oranlarının düşürülmesi, başta sera yatırım maliyeti olmak üzere üretimde girdi maliyetlerinin kontrol altına alınmasına önemli katkılar sağlayacak ve muz üretiminin geliştirilmesine ortam hazırlayacaktır.

-Muz Araştırma Enstitüsü kurulması, muz üretiminin ve pazarlamasının geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacaktır.

-Muz Üreticileri Birliklerinin güçlü finansal yapıya kavuşturulmaları gerekmektedir.

-Yerli muzun tanıtımının sağlanması, tüketiminin özendirilmesi için bu faaliyetleri planlayacak, yönlendirecek ve yönetecek bir Muz Tanıtım Grubu oluşturulmalıdır.''

 

 

 

 

http://finans.samanyoluhaber.com/

 

Ekleme Tarihi
09.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Muz Tanıtım Grubu oluşturulması istendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız