Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Muzda Birim Alandan Yüksek Verim Hedefleniyor

Erdemli Ziraat Odası Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 9 ay sürecek olan 44 bin 861 lira bütçeli 'Örtü Altı Muz Üreticilerinin Eğitimi Projesi', tanıtım toplantısıyla başladı. Projeyle muz üreticisinin birim alandan kaliteli ve en yüksek verimi düşük maliyetle alması amaçlanıyor.


Erdemli Ziraat Odası konferans salonundaki toplantıda konuşan Oda Başkanı Adnan Dölek, proje kapsamında aynı zamanda muz yetiştiriciliği kursunun da açıldığını belirterek, "Projemiz Erdemli ilçesi ve Limonlu beldesinde narenciye tarımına alternatif, yeni ürün olarak örtü altı muz üreticiliği yapan 30 çiftçinin örtü altı muz üreticiliği ile ilgili üretim teknikleri ve becerileri hakkında bilinçlendirilmesini kapsamaktadır" dedi.

Türkiye istatistiklerine bakıldığında muz üreticisinin daha uzun yıllar kazançlı olabileceğinin görüldüğünü ifade eden Dölek, "Ülkemizde yıllık muz tüketimi 400 bin tondur. Üretim ise resmi rakam 80 bin ton olmakla beraber gayri resmi rakam olarak 200 bin tondur. Her yıl 200 bin ton muz ithal ve kaçak olarak ülkemize girmektedir. Bu verilere göre önümüzdeki uzun yıllar muz üreticiliği üreticiye para kazandırabilecektir" diye konuştu.

Erdemli'de 450 dekar alanda 89 çiftçinin örtü altı muz üretimi yaptığını dile getiren Dölek, şunları kaydetti:

"İlçemizde yetiştirilen örtü altı muzun yaklaşık yüzde 75'lik kısmı Limonlu beldesinde üretilmektedir. Burada en önemli faktörler bölgenin mikro klimalı yapıya sahip olması, sera yapımına elverişli olması, toprak ve su faktörleri gelmektedir. Ancak muz serasının özellikle ilk kurulum masrafı yüksektir. Bir dönüm muz serasının maliyeti 32 bin liraya kadar çıkmaktadır. Bir dönüm seradan elde edilen verim ise 6 ton ile 8 ton arasındadır. Bu projeyle hedefimiz çiftçilerimizin birim alandan kaliteli ve en yüksek verimi düşük maliyetle almasını sağlamaktır."

Erdemli'nin tarım bakımından şanslı bir kuşakta yer aldığına dikkat çeken Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe de, "Erdemli tropikal bitkileri yetiştirebilecek bir iklime bile sahip. Kısacası tarımda çeşitlilik imkanına sahip bir iklimimiz var. Hazırlanan projelerin, gerçekleştirilen eğitim çalışmalarının son derece verimli olacağına inanıyorum" dedi.

Proje ve eğitim çalışmaları kapsamında Anamur ilçesinde iyi tarım uygulamalarının yapıldığı tesislere inceleme gezisinde bulunulacağı ifade edilirken, kurs sonunda eğitime katılan çiftçilere tüm dünyada geçerli olan bir sertifika verileceği kaydedildi. - MERSİN - (İHA)

Ekleme Tarihi
03.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Muz, meyvecilik, tarım, ziraat
Link: Muzda Birim Alandan Yüksek Verim Hedefleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız