Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Muz fiyatı 50 kuruşa düştü 

Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden Mersin'in Anamur ilçesinde lodos nedeniyle bin tondan fazla meyvenin zarar gördüğü bildirildi. Kabuğunda çatlamaların oluştuğu bu muzların fiyatı ise 1,2 liradan 50 kuruşa düştü.

Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Niyazi Sinanoğlu, Türkiye'nin muz ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı yörede, geçtiğimiz günlerde etkili olan lodos nedeniyle üreticilerin sıkıntı yaşadığını söyledi.

Muz üretiminin gerçekleştiği seraların günlük olarak havalandırılması gerektiğini anlatan Sinanoğlu, “Hasat dönemini yaşadığımız şu günlerde, çok sayıdaki seranın havalandırma pencerelerinden içeriye lodos girdi. Buna bağlı olarak da nem sorunu yaşandı ve bin tondan fazla muzun kabuklarında çatlaklar oluştu. Yani ciddi bir kalite düşüşü yaşandı” dedi.

Lodos öncesinde kilosu 1,2 liradan alıcı bulan muzda yaşanan kalite kaybı nedeniyle fiyatların 50 kuruşa kadar düştüğünü vurgulayan Sinanoğlu, şöyle devam etti:

“Aslında son 3-4 yıldır girdi maliyetleri sürekli olarak artarken, muz fiyatlarında artış bir yana fiyat düşüşü bile yaşandı. Öyle ki 2 yıl önce 1,6 lirayı bile gören muz, bu yıl 1,2 liradan işlem görüyor. Yani üreticinin geliri hep azalıyor. Ancak son yaşanan lodos ise neredeyse tüm üreticilerin sıkıntılarını katladı. Yetkililerin sorunun çözümü için üreticiye destek çıkmasını bekliyoruz.”

 

“YETER Kİ İMAJIMIZ ZEDELENMESİN”

 

Anamur muzunun uzun yıllardır ithal muzla rekabet etmeye çalıştığını anlatan Sinanoğlu, bu kapsamda önemli bir aşama kaydetmişken, kabuğunda çatlak olan meyveleri tüketiciye sunarak, yakaladıkları olumlu imajı kaybetmek istemediklerini vurguladı. Bu kapsamda yeni arayışlara girdiklerini ifade eden Sinanoğlu, şunları kaydetti:

“Anamur muzunun imajını zedelememek adına, ürünlerimizi sadece gıda üretimi yapan fabrikalara satıyoruz. Bu hasarlı ürünleri tüketiciye satmak isteyen tüccarlarla görüşmüyoruz bile. Lodosun neden olduğu zarar bize çok ciddi yansıyacak ve belki de önümüzdeki sezona borçlu gireceğiz. Ama yeter ki imajımız zedelenmesin. Çünkü artık kalitesi ve lezzetiyle hafızalarda yer edinen Anamur muzunun geleceğini tehlikeye atamayız.”

Hükümet'ten muza verilen fon desteğinin sürdürülmesini isteyen Sinanoğlu, kaçak muz ithalatıyla mücadele konusunda daha etkin çalışılmasını istedi.

 

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
06.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Muz fiyatı 50 kuruşa düştü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız