Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Muz üreticisi  

MUZ ÜRETİCİSİ ''İSTİKRAR''DAN MEMNUN -TÜRKİYE'NİN YILLIK TOPLAM MUZ ÜRETİMİNİN YÜZDE 50'DEN FAZLASININ ÜRETİLDİĞİ ANAMUR'DA, ÜRETİCİ HASAT SEZONUNU KİLOGRAMI ORTALAMA 1,40 TL'DEN TAMAMLADI -MUZBİR BAŞKANI SİNANOĞLU: ''BU SEZON FİYAT BİRAZ DÜŞÜK KALSA DA İSTİKRARLI SÜRMESİ ÜRETİCİNİN ÖNÜNÜ GÖRMESİNİ SAĞLADI''


MERSİN (A.A)  - Türkiye'nin yıllık toplam muz üretiminin yüzde 50'den fazlasının üretildiği Mersin'in Anamur ilçesinde, hasat sezonunu kilogramı ortalama 1,40 TL'den tamamlayan üretici, fiyatların istikrarlı gitmesinin mutluluğunu yaşadı.
 
     Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Niyazi Sinanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 18 bin dekar alanda yıllık ortalama 120 bin ton civarında muz üretimi yapıldığını söyledi.
     En son teknolojik gelişmelerine uygun üretim yaparak muzun raf ömrünün uzattıklarını, depolama ve yola dayanıklılığının da arttığını belirten Sinanoğlu, Türkiye'nin yılda yaklaşık 200 bin ton olan muz üretiminin yüzde 50'den fazlasını oluşturan bölümünün sadece Anamur'dan karşılandığını ifade etti.
     Muz üreticilerinin iyi bir sezon geçirdiğini, ancak fiyatta yakalanan istikrarın üreticiyi daha da memnun ettiğini ifade eden Sinanoğlu, ''Bu yıl Eylül döneminde başlayıp takip eden yılın Şubat ayına kadar süren yoğun hasat döneminde kimi zaman kilogram fiyatı 1,10 ile 2 TL arasında değişse de muz serada ortalama 1,40 TL'den satıldı. İnişli çıkışlı dönemler yaşanmadı. Bu sezon fiyat biraz düşük kalsa da istikrarlı sürmesi üreticinin önünü görmesini sağladı. Böylelikle üretici hesaplarını ona göre yaparak, sezonu mutlu tamamladı. Artık modern depolarda saklanan muz, hasadın yeniden başlayacağı eylül ayına kadar sarartılarak piyasaya sürülecek'' dedi.
     Şubat'ta biten hasadın ardından Eylül'e kadar yılın büyük bir bölümünde ekim dönemlerine göre az da olsa hasat yapıldığına işaret eden Sinanoğlu, şöyle devam etti:
     ''Üreticinin bilinçlenmesi ile her geçen yıl daha kaliteli muz üretmeye başladık. Ancak ithal muz nedeniyle zaman zaman yaşadığımız sıkıntıları da yavaş yavaş aşıyoruz. Muz üretimini koruyan ve günümüze kadar sürdürülebilirliğini sağlayan en önemli destek ithalata karşı uygulanan fon uygulamasıdır. İthal muza uygulanan yüzde 145,8'lik gümrük vergisi bize bu konuda önemli destek veriyor. Ancak bu uygulamanın başarısı gümrüklerdeki kaçak girişin önlenmesi ile düşük değer ve sahte fatura ile kaçak muz girişinin engellenmesine bağlıdır. Çünkü muz ithalatında verilen bu uygulamanın suistimal edildiğine dair çeşitli duyumlar alıyoruz.''
    
     -''TEMENNİMİZ AYNI İSTİKRARIN SÜRMESİ''-
    
     Önümüzdeki sezonda da aynı istikrarın sürmesini temenni ettiklerini belirten Sinanoğlu, şunları kaydetti:
     ''Fiyattan ziyade istikrarın sürmesi üreticiyi memnun ediyor. Ancak ithal muzla rekabette gübre, yakıt, enerji, ilaç gibi girdi maliyetlerinin yüksekliği de üreticiyi sıkıntıya sokuyor. Bu konuda da hükümetten destek bekliyoruz. Eğer üretici iyi gelir elde ederek sermayesini artırırsa daha fazla yatırım yapacak, böylelikle üretim de artacaktır. Bu da Türkiye'nin muz ihtiyacının karşılanmasına katkı sunacaktır. Böylelikle ihracatı artırmak için yoğun çalışmaların yapıldığı dönemde yurt dışına döviz akışını engelleyerek ekonomiye de önemli katkı sağlayacaktır.''

Ekleme Tarihi
25.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Muz üreticisi ''istikrar''dan memnun




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız