Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Muz Rekoltesinde Artış

ANTALYA (İHA) - Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, muz rekoltesinde artış üreticinin yüzünü güldürdü.
 
Gazipaşa’nın güney yamaçlarındaki muz bahçelerinde muz hasadı başladı. Hasadın başlamasıyla birlikte muz bahçelerinde hummalı bir çalışma görülürken, üreticiler muzların daha iyi güneş alması için yaprak budama işi ve ağırlaşan muz dallarının muz ağacını devirmemesi için demir çatalla ağaçları destekliyor.
 
Muz meyvelerinin yağmur, dolu ve rüzgardan zarar görmemesi için muz dalları naylon torbalarla muhafaza altına alınırken, hasat zamanı gelen organik ve kaliteli muzlar pazara sunulmak için dallarından kesilerek kamyonetle pazarlara ve muz sarartma tesislerine naklediliyor. Gazipaşa’da muz üretimi Zeytinada, Muzkent, Güney, Beyrebucak ve Macar köyleri ile merkezdeki Koru Mahallesinin Akdeniz’e bakan güney yamaçlarında yapılıyor.

GAZİPAŞA MUZU DOĞAL ORTAMDA YETİŞİYOR
 
Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Aslan, ilçe çiftçisinin Akdeniz’in güney yamaçlarında mikro klima özelliği taşıyan bölgelerde doğal ve kaliteli muz ürettiğini söyledi. Aslan, Türkiye’de muz üretiminin yüzde 40’a yakın bir bölümünün ilçelerinde üretildiğini belirterek şunları söyledi: “Gazipaşa’nın Zeytinada, Muzkent, Güney ve Beyrebucak köylerinde açık alan muz hasadı başladı. İlçemizde 10 bin açık dekar alanda, 11 bin dekar kapalı alanda muz üretimi yapılıyor. Bu yıl muz için güzel bir yıl oldu. Bu yıl 40 bin ton muz rekoltesi bekliyoruz.”

ÜRETİCİ KALİTE VE REKOLTEDEN MENNUN
 
Gazipaşa’nın Muzkent köyünde muz hasadı yapan çiftçiler, bu yıl hem kaliteden hem verimden hem de fiyattan memnun gözüktü. Köy Muhtarı Süleyman Yılmaz, bu yılın muz üretimi için güzel bir yıl olduğunu belirterek şunları söyledi: “ Kalite, rekolte ve fiyat güzel. Bahçede yeşil muz 1.90 TL ile 2 TL’den alıcı buluyor. Muz bahçelerinde hareket başladı, bir taraftan muzların yağmur, dolu ve rüzgardan zarar görmemesi için naylon torbalarla dalları muhafaza altına alıyoruz. Böyle giderse çiftçinin yüzü gülecek.”
Muz hasadı yapan Keykubat Çelik adlı çiftçi ise, “Muz bahçesinde temizlik yapıyoruz. Muzların kesme mevsimi geldi. Doludan zarar görmemesi için poşet geçireceğiz. Kesim işi yapılacak, Gazipaşa’nın muzu, temiz ve kokulu. Tam yemelik” diye konuştu.
Fatih Yılmaz adlı çiftçi de, bu sene sezonun ilk hasadını kestiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an rekolte olarak çok güzel. Allah izin verirse, bir hafta sonra yerli muz doğal kokusu ile sofralarımızda. İlk olmasına rağmen dallarımız gayet güzel, gayet iyi. Muz bahçede 1.90-2 TL’den satılıyor.”

ORGANİK MUZ MANAV TEZGAHINDA
 
Gazipaşa’da hasat edilen ilk organik muzlar, manav tezgahlarını süslemeye başladı. Manavda kaliteli ve organik muz 2.5 - 3 TL’den alıcı buluyor. Manav Yavuz Çağlar, doğal muz sattığını belirterek “Doğal muz hasadı yeni başladı, kaliteli muz satmaya başladık. Doğal ortamda yetiştiği için vatandaşlarımız tarafından çok rağbet görüyor” diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
26.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Muz Rekoltesi, muz, rekolte
Link: Muz Rekoltesinde Artış




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız