Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Anamur muzu, ithal rakiplerine karşı güçlendi 

Bazı kurum ve üniversitelerin desteğiyle yeni türlerin ekimini yapan Anamurlu üreticiler, ithal muzla rekabette öne geçti.



Bazı kurum ve üniversitelerle çalışma yürütüp, yeni türlerin ekimini yaparak daha kaliteli muz üretimine başlayan Anamurlu üreticiler, ithal muzla rekabette avantajlı konuma geçti.

Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, Türkiye'de yıllık 420 bin ton civarında muz tüketildiğini belirterek, bu tüketimin yaklaşık yarısının ithal ürünlerle karşılandığını, yarısının ise Anamur, Bozyazı, Gazipaşa ve Alanya'daki sera ve açık bahçelerde üretildiğini söyledi.

"Bazı Büyük Marketler İthal Muz Diye Anamur Muzu Satıyor"

İthal muzla rekabet edebilmek için üretim ve pazarlamada çalışma yaptıklarını anlatan Güzel, bu kapsamda bazı birlik, kurum ve Çukurova Üniversitesi ile işbirliğine gittiklerini ifade etti. Bu iş birliği sayesinde yeni muz türleri geliştirdiklerini bildiren Güzel, üniversitede geliştirilen 'Azman' ve 'Şimşek' çeşitlerinin yanı sıra 'Cavendish' ve 'Grand Nain' türlerinin de üreticiler tarafından seralarda yetiştirilmeye başlandığını belirtti. Bu türlerin geliştirilmesiyle çiftçilerin yüzde 80'inin yeni türleri diktiğini ve böylece bu yeni türlerin çoğaldığını kaydeden Güzel, “Yeni türler sayesinde geçmiş yıllarda 20 kilogram gelen muz dalları 50 kilograma çıktı. Daha önce 10 santimetre olan muzun boyu şimdi 22 santimetreye yükseldi" dedi.

MUZBİR Başkanı Mehmet Güzel, ürün kalitesinin artmasının ithal muzla rekabette ellerini güçlendirdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "İthal muzdan daha kaliteli muz ürettiğimize inanıyoruz. Bazı büyük marketler ithal muz diye Anamur muzu satıyor. Bunun tespitini yaptığımız oldu ama yaptırım gücümüz olmadığından ceza uygulayamıyoruz”.

İyi tarım uygulamalarının da muz üretimine katkı sağladığını anlatan Güzel, "İyi tarım uygulamasında toprak analizi ve muz dallarından aldığımız örneklerin analizi yapılıyor. Yani ürünün devlet ve tüketici tarafından izlenebilirliğini sağlıyoruz. Anamur'da 21 bin dönümde muz üretiliyor. Şu anda 2 bin 300 dönümde iyi tarım uygulayabildik. Gelecek yıl hedefimiz 5 bin dönüm" ifadesini kullandı.










http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
15.12.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  Anamur muzu, ithal rakiplerine karşı güçlendi
Link: Anamur muzu, ithal rakiplerine karşı güçlendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız