Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

TÜRKİYE YILDA 500 BİN TON MUZ YİYOR!


Son haftalarda Türkiye’nin dilinde ve gündeminde “muz” yer alıyor. Ancak muz Türkiye’nin sadece gündeminde değil, en çok tükettiği meyveler arasında da ilk sıralarda yer alıyor. Yılda 500bin tonu aşan muz tüketiminin 250 bin tonu ithal edilirken, bu ihracatın yüzde 87'si Ekvador Cumhuriyeti’nden yapılıyor.


Son haftaların en çok konuşulan meyvesi, muz, ülke olarak en çok tükettiğimiz meyvelerin de başında geliyor. Yılda 500 bin tonu aşan muz tüketiminin yarısı, 15 farklı ülkeden ihraç ediliyor. 250bin tonluk ihracatın 220 bin tonu ise sadece bir ülkeden, Ekvador’dan karşılanıyor.


19 Kilo Muz 6 Dolar’a Geliyor…


Ekvador’dan gemiler ile yola çıkan meyve, 18-20 gün içinde Türkiye’de raflardaki yerini alıyor. 19 kilogramlık koliler halinde gelen muzun bir kolisi yaklaşık 6 dolar.

2 Milyon Kişiye “Muz”dan İstihdam Sağlıyor…

Galapagos Adaları, Büyük Okyanus, And Dağları ve Amazon Ormanlarıyla çevrili bir ülke olan Ekvador, 250.000 hektarlık muz üretim alanında 2 milyon insana istihdam sağlıyor.

Tropikal iklimiyle dünyanın en leziz yiyeceklerini üretme fırsatı bulunan ülkede muz ihracatı toplam ihracatın yüzde 10'luk dilimini kapsıyor ve ülkenin en çok ihraç ettiği ikinci ürün, ilk sırada ise kakao var.


Ekvador’dan Yeni İhracatlar Yapılabilir…

Geçtiğimiz yıl Mart ayında Türkiye’ye gelen Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa, ülkeler arasındaki en büyük resmi ziyareti gerçekleştirerek ticari anlamda anlaşmalara da imza atmış ve yatırımcıları ülkesine davet etmişti. Correa, dünyanın en iyi ekonomistleri arasında gösteriliyor.

Ekleme Tarihi
27.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Türkiye Yılda 500 Bin Ton Muz Yiyor!
Link: Türkiye Yılda 500 Bin Ton Muz Yiyor!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız