Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Muz üretiminde gübreleme konulu konferans 

Prof. Dr. Habil Çolakoğlu, Avrupa Birliği'nin tarımsal üretimle ilgili çok fazla kısıtlayıcı kriteri bulunduğunu belirterek, ''AB'ye inşallah girmeyiz. Çünkü kriterleri çok fazla. Eğer girersek ülkemizde tarım yapan kalmayabilir'' dedi. 

  

   Antalya'nın Alanya ilçesinde, Alanya Muz Üreticileri Birliği tarafından, ''Muz Üretiminde Gübreleme'' konulu konferans düzenlendi. 

 

     Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşen konferansa, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, İlçe Tarım Müdürü Umut Olgun, Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu ve birlik üyeleri katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney, Alanya'daki muz üretiminde gübrelemenin deneme yanılma yöntemiyle yapıldığını ifade ederek doğru gübrelemenin bilimsel yöntemlerle yapılması gerektiğini vurguladı. Kaymakam Doğan ise, Alanya ekonomisinde tarım sektörünün önemine değindi. 

 

     Konferansta Toros Tarım Şirketi danışmanı Prof. Dr. Habil Çolakoğlu birlik üyelerine muz üretimi hakkında bilgi verdi. Çolakoğlu, muz üretiminde öncelikle toprak analizi yapılarak kullanılacak gübrenin miktarı, cinsi ve ne zaman ekileceği gibi konulara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girmesinin tarım açısından zorluklar doğuracağını ifade eden Çolakoğlu, şunları söyledi: 

 

     ''AB'ye inşallah girmeyiz. Çünkü kriterleri çok fazla. Eğer girersek ülkemizde tarım yapan kalmayabilir. Örneğin Yunanistan'da yetkililer, arazilerin yanlarına tabelalar asarak bazı uyarı kartları koyuyorlar. O kartlarda yazılanlara uyulmadığı takdirde büyük cezalar ödeniyor. İlla ki yetkililerin zorlamasına gerek yok. Gidin, toprağın analizini yaptırın.'' 

 

     Çolakoğlu, Alanya'da yapılan incelemelerde topraktaki kireç miktarına bağlı olarak bazı bölgelerde toprağın (pH) değerinin yüksek olduğu için o alanlarda muz üretiminin olumsuz etkileneceğini söyledi. 

 

     Çolakoğlu, söyle konuştu: 

 

     ''Alanya'da bazı bölgelerdeki toprağın tansiyonu biraz yükselmiş. Yani kireç miktarına bağlı olarak toprağın (pH) değeri yükselmiş. Muz yüksek değerleri kabul etmez. Bu değeri toprağın istediği seviyeye indirmek gerekiyor. Alanya'da 15 arazide inceleme yaptık. Bunların 4'ünde tuzlanma tespit edildi. Ya kötü gübre kullanılmıştır, ya da su tuzludur. Toprakta tuzlanma varsa hiç tarımla uğraşmayın, gidin belediyeye, o bölgede inşaat yapmak için izin alın. Çünkü artık orada tarım yapılmaz.''

 

 

 

Kaynak : http://www.haberantalya.com/haber_detay.asp?haberID=20874

Ekleme Tarihi
01.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Muz üretiminde gübreleme konulu konferans




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız