Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Alanya'da muz üreticilerine hasat eğitimi

Alanya Muz Üreticileri Birliği’nin (MUZBİR) Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamındaki muz üreticileri ve sarartma tesisleri sahipleri, ürünün yetiştirilmesi ile ilgili konularda eğitime alındı.
 
MUZBİR, AB projeleri kapsamında İlçe Tarım Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda 30 muz üreticisine Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hamide Gübbük, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Berna Açıkgöz ve AÜ Ziraat Fakültesi Uzaktan Algılama Araştırma ve Uygulama Merkezi Ziraat Mühendisi Hasan Raşit Türkkan tarafından eğitim verildi.
 
Prof. Dr. Gübbük, muz meyvesinin gelişme devresi, uygun ekolojilerde 110-130 gün sonra tamamlandığını söyledi. Bazı yıllarda bu süre 75-150 gün olabildiğini ifade eden Prof. Dr. Gübbük, Türkiye şartlarında muzun 120-150 gün sonra derim olgunluğuna ulaştığını ifade etti.
 
Meyve, bitki üzerinde yeme olgunluğuna gelmesi beklenmeden yeşil olum devresinde derim yapılması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Gübbük, koyu yeşil renkten, açık yeşil renge dönüşürken ve parmak içleri dolgun ve parmak köşeleri yuvarlaklaşan muz meyveleri hasat yapılabildiğini söyledi.
 
Bazı ülkelerde muz dalları, hasar görmemeleri için bahçe içinden paketleme istasyonlarına teleferik benzeri araçlarla taşındığını ifade eden Prof. Dr. Gübbük, muz meyvesinin diğer meyvelerden farklı olarak çok erken gelişme devresinde hasat edilse bile normale yakın aroma oluşturduğunu kaydetti.
 
Yetiştiricinin meyvenin henüz yeşil olarak kaldığı en geç tarihte hasat yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Gübbük, böylece meyve olgunluğa başlamadan önceki en ileri ve iyi gelişme durumuna ulaşmış olduğunu belirtti.
Derim sonrasının saptanması özel bir gözlem yeteneğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Gübbük, muzun derimden sonra veya depolandıktan sonra olgunlaştırıldığını hatırlattı.
 
Prof. Dr. Gübbük, “Meyveler bitki üzerinde olgunlaşmaya bırakılırsa, meyve kabuğu çatlar, hasat edilip olgunlaştırılanlara göre daha fazla nişasta ve daha az şeker oluştururlar. Ayrıca çeşitli hastalık ve zararlılar meyvelerin değerini düşürmektedir. Derim zamanının saptanması, özel bir gözlem yeteneği gösterir. Amaç hevenk ekseninin sarkıklığı ve muz parmaklarının köşeli olma durumu esas alınmaktadır. Meyvenin enine kesitinde görülen köşeler, meyve gelişme devresinin sonlarına doğru, meyve etinin gelişmesinin devam etmesi sonucu, gelişmesi yavaşlayan kabuğa doğru basınç yapması nedeniyle, giderek kaybolur ve kesit yuvarlaklaşmaya başlar. Bu değişim belirli kademeler şeklinde saptanabilir." dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
23.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Alanya'da muz üreticilerine hasat eğitimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız