Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler

TÜRKİYE'DE MUZ KOLONYASINI İLK 'O' YAPTI
- 30 YIL ÖNCE MUZ KOLONYASINI ÜRETEN OSMAN ŞENER:
-"MUZ DİYARI ALANYA'DAN EN GÜZEL HEDİYE MUZ KOLONYASI"
-"MUZ KOLONYASININ PATENTİ İÇİN 9 DEFA RET CEVABI ALDIM"
 
 
 


ANTALYA (İHA)- Antalya'da 30 yıldır muz kolonyası üretin Mevlana Kültür Sanat Vakfı Başkanı ve Eczacı Osman Şener, Muz Kolonyasının patentini almak için 9 defa başvurduğunu ve her defasında 'Ret' cevabı aldığını söyledi.
 
"Muz diyarı Alanya'dan en güzel hediye muz kolonyası" afişiyle Türkiye'de 1980'li yılların başında ilk defa muz kolonyası üreterek tüm turistlerin dikkatini çeken Mevlana Kültür Sanat Vakfı Başkanı ve Eczacı 66 yaşındaki Osman Şener, 30 yıldır Muz Kolonyası ürettiğini söyledi.
Bölgeye yöresel hediye kazandırmak adına neler yapıla bilir diye düşünerek bu işe başladığını ifade eden Osman Şener, "Antalya o konuda bir hayli fakir. Bir tek narinciye reçelleri var, ama esinlendiğimiz bir şey de, Rize'ye giden çay kolonyası alıp getiriyor, Düzce'ye giden tütün kolonyası alıp getiriyor. Antalya'da ne yapa biliriz diye düşününce bizim neyimiz var, Antalya'nın portakalı, mandalinası, limonu, muzu var. Limon kolonyası zaten her yerde var, o zaman geriye portakal, mandalina ve muz
kalıyordu. Biz bunların kolonyasını çıkarmaya karar verdik, en çok da mandalinadan ümitliydik. Sıcak ağustos gününde taze mandalina kokusu" dedi.

PORTAKAL BİRER TANE SATARKEN MUZ 10-15 TANE SATMAYA BAŞLADIK
 
Kolonya yapmaya karar verip 3'lü seri dedikleri portakal, mandalina ve muz kolonyasını ürettikten sonra beklemedikleri bir sonucu aldığını söyleyen Şener, "Ama enteresandır, mandalina portakal birer tane satarken, muz 10-15 tane satmaya başladık ve muz kolonyasının üzerine yüklendik, bunun için de Pazar olarak muzun yetiştiği yer olan Alanya'yı merkez olarak kabul ettik" dedi.
Muz kolonyasını piyasaya çıkarmadan önce Alanya'da 7 tane ana cadde üzerinde "Muz diyarı Alanya'dan en güzel hediye muz kolonyası" yazılı afiş astıklarını kaydeden Şener, o yıllarda iç turizmin daha hareketli, dış turizmin ise çok az olduğunu söyledi. Günümüzde yaz aylarında Alanya'da muz bulmanın çok kolay olduğunu ifade eden Şener, "O yıllarda yaz aylarında muz bulmak mümkün değildi. Gelenler de muz bahçelerini, dallarda yeşil muzları görüyordu. Bu sırada da her yerde muz kolonyası reklamı var,
eczanelere girip muz kolonyası istiyorlar, bulamıyorlar."

BİZE BU KADAR EZİYET EDİLMEZ Kİ
 
Afişleri astıktan sonra 15 gün boyunca bölgeye muz kolonyasını getirmediğini söyleyen Şener konuşmalarını şöyle sürdürdü:
"15 gün boyunca bütün dükkanlar akşama kadar muz kolonyası yok demekten dilleri şişmiş. 15 gün sonra biz arabayı muz kolonyası ile doldurduk, daha ilk yanaştığım eczaneden, 'biz muz kolonyası getirdik' derken, adam yerinden fırladı, ya dedi bize bu kadar da eziyet edilmez ki. Bir minibüsle gitmiştim, bir saat içerisinde arabayı boşaltıp geldik."

BUNUN PARASAL KIYMETİ YOK AMA MANEVİ KEYFİ ÇOK GÜZEL
 
Yaptığı işten manevi olarak keyif aldığını belirten Osman Şener, kokunun vatanı olan Fransa'dan Antalya'ya turist olarak gelen bir profesörün takdirini alırken manevi bir keyif aldığını anlattı. Şener, "Bir gün Fransa'dan gıda ürünleri üzerine profesörlük yapan bir adam geldi. Biz her gelen müşteriye koku süreriz, deneyin deye. 'Sizin kendi yaptığınız bir şey yok mu' deye sordu. Eskiden kolonyayı 20-30 çeşit olarak satıyorduk, bu kokulardan güzel olanları da kaybolmasın, tarihe gömülmesin deye o kokuları
parfüm haline getirdiklerimiz var. Mesela, iğde çiçeğinin çok güzel bir kokusu var, onu parfüm haline getirmiştik ve profesöre iğde çiçeği parfümünü sundum" dedi.
Bunun ardından Fransa'daki bir üniversitenin koku profesörüne 3 şişe parfüm sattığını söyleyen Şener, bunun bir parasal bir kıymeti yok, ama bunun manevi keyfi çok güzel, Fransa kokunun ana vatanı, fakat küçücük dükkanından 3 şişe parfüm aldığını söyledi.

MUZ KOLONYASININ PATENTİ İÇİN 9 DEFA RET CEVABI ALDI
 
Muz kolonyasının patentini almak için Ticaret Bakanlığından 9 defa ret cevabı aldığını söyleyen Şener, "Marka olarak almamız da çok büyük uğraşlarla oldu. 9 defa Ticaret Bakanlığına gittim. Her seferinde ret cevabı aldım, çok uzun uğraşların sonunda iş inatlaşmaya bindi. Onlar bana ret cevabı veriyordu, ama ben yine evraklarımı hazırlayıp gidiyordum. Sonunda 7 Aralık 1984 yılında aldım. 9 tane tescilli marka var. En sonunda benden kurtulmak için verdiler" diye konuştu.
Kolonya üretmeye devam ettiğini belirten Osman Şener limon çiçeği, muz, portakal, portakal çiçeği, zambak, menekşe, lavanta, Antalya geceleri, yasemin, kır çiçeği, altın damla, tütün, nar çiçeği kolonyaları yaptığını söyledi. 

Ekleme Tarihi
21.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye'de Muz Kolonyasını İlk 'O' Yaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız