Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 Muz Bahçelerinde Bahar Bakımı Başladı  

- MUZ BAHÇELERİNDE BAHAR BAKIMI BAŞLADI 
- TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ BİR MUZ ÜRETİM MERKEZİ OLAN ANTALYA'NIN GAZİPAŞA İLÇESİNDE YAKLAŞIK 12 BİN DEKARLIK MUZ BAHÇELERİ BAHAR BAKIMINA ALINDI


ANTALYA (İHA) - Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Muzkent, Zeytinada, Beyrebucak, Güney, Yakacık ve Macar köyleri ile Koru Mahallesi’nin denize bakan bölümlerinde kurulu muz bahçelerinde son hasatların ardından bahar bakamı başladı.
 
 
Akdeniz’e bakan güney yamaçlarında kurulu açık alan muz bahçelerinde başlayan bahar bakımı çalışmaları, yüzlerce işsiz vatandaş Mart ve Nisan aylarında iş imkanı sağlarken, muz bahçelerine çalışmaya gelen vatandaşların kimi kurdukları çadır ve barakalarda yaşarken, kimi de günübirlik minibüslerle muz bahçelerine gelerek çalışıyor. Bahçelerde erkekler daha ağır olan kazma işi ve muzu hasat edilmiş muz kütüklerinin kesiminde çalışırken, kadınlar ise daha çok muz bahçelerinin otları ve muz talaşlarının temizlik işinde çalışıyor.
 
Muzkent köyündeki muz bahçesine ilçenin Karatepe köyünden gelerek çalıştığını anlatan Musa Sümbül, “Muz bahçelerinde temizlik yapıyoruz. Bu iş burada iki üç ay sürüyor. Köylüye iş ve kazanç kapısı oluyor. İşverenlerden Allah razı olsun” dedi.
Çalışmak için Karaman’ın Sarıveliler ilçesinden Gazipaşa’ya geldiğini belirten Abdurrahman Şahin ise, “Biz muz bahçesinde çalışıyoruz, yevmiye 60 lira. Muzların diplerini kazıp çapa işini yapıyoruz, ekonomimize katkı yapıyoruz” diye konuştu.
Muz bahçelerinde çalışan Hanife Şahinkaya adlı kadın ise “Karatepe köyünden çalışmaya geliyorum. Muzlukta çalışıyoruz, temizlik işi yapıyoruz, yeşil otları ve muz yapraklarını gömüyoruz. Kimya gübresini kullanmamak için, çünkü gömdüğümüz yeşil yapraklar gübre oluyor, amacımız kimyadan kurutulmak.” dedi.
 
KİMYEVİ GÜBRE YERİNE MUZ KÜTÜĞÜNDEN YEŞİL GÜBRE
 
Muz bahçesinde bakım çalışmasını sürdüren Ali Toprak ise, doğal muz bahçelerinde işi biraz daha ileriye götürdüğünü, Akdeniz Üniversitesi'nden organik üretim konusunda destek aldığını söyledi. Toprak, “Biz artık kimyevi gübreden 2 yıldır vazgeçtik. Üniversite hocalarımız muzun kendi gövdesi ve yeşil yapraklarının kimyevi gübreden daha iyi sonuç vereceğini tesviye ettiler ve bende bahçemde uyguladım. Çok faydasını gördüm ve böylece kimyevi gübre kullanmadan üretim yapıyoruz” dedi.
Muz üreticisi Asım Çelik ise “Bu yıl muz hasadı oldukça verimli geçti. Kış aylarındaki dolu nedeniyle zayiatımız oldu ama artık sezonun sonuna geldik. Bahçelerde bir yandan bakım çalışması yaparken, bir yandan da son kalan muzları kesiyoruz. Ankara, İzmir ve İstanbul gibi metropollere muzu satıyoruz. Bu yıl muz fiyatlarından değişkenlik olmadı. Tek zararımız dolu afetinden dolayı oldu onu da insanlar kendi imkanları ile giderdi.” diye konuştu.
 
YILLIK 50 BİN TON REKOLTE
 
Gazipaşa’nın Türkiye’nin önemli muz üretim merkezi olduğunu hatırlatan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Aslan, “İlçemizde merkez ve 6 köyde 12 bin dekarlık alanda muz üretimi yapılıyor. Yıllık 50 bin ton muz rekoltesi gerçekleşiyor” dedi. 

Ekleme Tarihi
08.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Muz Bahçelerinde Bahar Bakımı Başladı
Link: Muz Bahçelerinde Bahar Bakımı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız