Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Alanya'da Muz Hasadı Başladı

ANTALYA (İHA)- Alanya'da seralarda yetişen muzlar aşırı sıcakların etkisiyle erken olgunlaşırken, yılda iki kez yapılan hasatla ilçede yapılan üretim 70 bin tona ulaştı.
 
Türkiye'de muzun ana vatanı olarak bilinen Alanya'da kereste tüccarlığı yapan Şerifali Mehmet Ağa, gemiyle Mısır'a yaptığı yolculuk sonrası İskenderiye'den getirdiği muz fidanını 1870 yılında süs bitkisi olarak evinin arka bahçesine dikti. Türkiye'de ilk defa Alanya'da yetiştirilen muzun ticari amaçlı üretimi ise 1920 yılında başladı. Türkiye'de bir yılda tüketilen 400 bin ton muzun 70 bin tonunu Alanya karşılıyor.
 
Son yıllarda örtü altı üretimine geçilen muzda kalite artarken, aşırı sıcaklarla birlikte müz üreticisi erken hasada başladı. Sera içindeki muz bahçelerinde kesim yapan çiftçiler, kamyonlar dolusu muzu Alanya Hali'ne getirerek sarartmak üzere depolara teslim ediyor. Konaklı beldesi ve ve Karagedik mevkiinde bulunan bahçelerde erken hasada geçtiklerini söyleyen Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, "Muz bildiğiniz gibi ilk olarak Alanya, ardından ise Gazipaşa ve Anamur'da üretildi. Bölgemizde kaliteyi artırmak için sera tabir edilen örtü altı muz üretimi her geçen yıl artıyor. Ayrıca bölgemizde kadastro çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yeni tarım alanları oluştu. Önümüzdeki yıl bu bölgelerde de örtü altı muz ekimi yapılacak. Bu da muz üretiminde 10 bin ton artış demek. Biz Ziraat Odası olarak muzun markalaşması için çalışma yapıyoruz. 'Alanya Azmanı' adı altında sadece bölgemize özgü bir muzun patentini almak için gerekli girişimleri başlattık" dedi.

ERKEN HASAT HALCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
 
Bahçelerden toplanan muzlar Alanya Hali'ne gelerek burada komisyoncular tarafından sarartılmak üzere depolarda işleme tabi tutuluyor. Alanya Hali'nde komisyonculuk yapan Hasan Kaçmar, bahçeden toplanan muzların kamyonlarla hale gelmeye başladığını belirterek şöyle konuştu, "Yeşil olarak hasat edilen muzlar kısa zaman içinde hale getirilerek depolara alınıyor. Küçük parçalar halinde kesiliyor ve su havuzlarına atılıyor. Bunun nedeni ise üstündeki kalıntıların temizlenmesi ve nemli olmasından dolayı sararmasının kolaylaşmasını sağlamak. Su havuzlarından alınan muzlar poşet içinde kasalara diziliyor ve oradan etilen gazı içeren depolarda sarartılıyor. Isı izolasyonları yapılmış odalarda muhafaza edilen muzlar, depolama süresi sonunda olgunlaşarak ülkenin dört bir yanına pazarlanıyor. Sararan muzları İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara ve diğer illere pazarlıyoruz" dedi.
Kaçmar, muzu üreticiden 1.80 kuruş ila 2 lira arasında aldıklarını söyleyerek, 2.30 kuruştan sattıklarını, pazar ve manav tezgahlarında ise muzun 3 ila 3.5 lira arasında alıcı bulduğunu belirtti.
 
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, örtü altı muz üretiminin her geçen yıl artmasından dolayı hasat döneminin son yıllarda erkene alındığını vurgulayarak, "Örtü altı üretim yapan muzcularımız yılda iki kez hasat yapıyor. Bir ağaçtan ortalama 60 kilo muz alınabiliyor. Kalite her geçen yıl artarken, şu anda ilçemizde kayıtlı 20 bin ton, genel anlamda ise 70 bin ton muz üretimi yapılmakta" şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
13.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Alanya, Muz Hasadı, muz, hasat
Link: Alanya'da Muz Hasadı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız