Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


'Yeni dünya' üretiminin yüzde 50'sini karşılıyor

Yenidünya meyvesinin 2013 yılında Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini Alanya gerçekleştirdi.

ANTALYA - Yenidünya meyvesinin 2013 yılında Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini Alanya gerçekleştirdi.

Türkiye'de Akdeniz kıyı kuşağında yetiştirilen üç isme sahip meyvesi Malta eriği (Yenidünya, Muşmula) üretiminin yarıya yakını Alanya'da gerçekleştiriliyor. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yenidünya meyvesinin Alanya'nın önemli meyvelerden biri olduğunu söyledi. Nisan ayında başlayan hasadın haziran ayına kadar sürdüğünü dile getiren Rüzgar, "Meyvenin anavatanı Çin ve Japonya olarak biliniyor. Japonya'da bin yıldan fazladır yetiştiriliyor. Yenidünya 1700'lü yıllarda Avrupa'ya, 1800'lü yıllarda ise Cezayir ve Lübnan üzerinden Türkiye'ye gelmiş. İlçemizde özellikle her evin bahçesinde bir yeni dünya ağacı bulunuyor" dedi.

Türkiye'de yenidünya meyvesinin en çok Akdeniz bölgesinde yetiştirildiğini ifade eden Rüzgar, az miktarda da Ege ve Doğu Karadeniz'de üretimin gerçekleştiğini belirtti. Türkiye'de 2013 yılında yaklaşık 13 bin ton yenidünya üretiminin yapıldığını kaydeden Rüzgar, "Akdeniz bölgesindeki üretim yaklaşık 12 bin ton. Üretimin yaklaşık yüzde 90'ını Akdeniz yöresi karşılıyor" diye konuştu.

Akdeniz bölgesinde en çok üretimin Antalya'nın Alanya ilçesinde gerçekleştiğini söyleyen Rüzgar, 2013 yılında Alanya ilçesinde yaklaşık 6 bin ton yenidünya üretiminin sağlandığını belirtti. 2014 yılı için bir rakam vermenin erken olduğunu vurgulayan Rüzgar, "Türkiye'de muşmula üretiminin yarıya yakınını Alanya tek başına karşılıyor. Hale girmeyen yenidünya üretimini de saydığımızda bu oran yüzde 60'ı bulabilir" ifadelerini kullandı.

Yenidünya üretimini artırmak ve daralan üretim alanlarını yeniden genişletmek istediklerini de kaydeden Rüzgar, İlçe Müdürlüğü olarak üreticilerle sürekli diyalog içerisinde olduklarını vurguladı.

Alanya Hal Komisyoncuları Başkanı Mustafa Yüksekkaya ise Alanya'nın yenidünya üretiminde Türkiye'de bir numara olduğunu söyledi.

Yüksekkaya, yenidünyanın yaza geçiş meyvesi olduğunu dile getirerek, "Yenidünya, kısa sürede tüketilmesi gereken meyvelerden. Bu nedenle pazarlanması da dezavantaj oluşturuyor" dedi.

Yeni dünya üretiminde bu yıl çiftçilerin mağdur olduğunu kaydeden Yüksekkaya, "Bu yıl muşmula 1.5 lirayı bulan fiyatlara satıldı. Üretici daha iyi fiyatı hak ediyor" diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: yeni dünya, meyves, alanya, üretim
Link: 'Yeni dünya' üretiminin yüzde 50'sini karşılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız