Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Açıkta böğürtlen hasadı başladı 

Açıkta böğürtlen hasadı başladı
 
 
MERSİN - Örtü altında yılın ilk böğürtlen üretimini gerçekleştiren Silifkeli üreticiler, açıkta yetiştirdikleri ve yaz aylarının son meyvesi olarak nitelendirdikleri böğürtlen hasadına da başladı.
 
45 ton rekolte beklenirken ilk hasat edilen böğürtlenler kozmetik ve gıda sanayiine kilosu 3 liradan satılıyor. İlerleyen günlerde yapılacak sofralık böğürtlen hasadı sonrası fiyatın daha yüksek olacağı belirtiliyor.

Mersin Silifke Böğürtlen Üreticileri Birlik Başkanı Fatih Güngör, Türkiye’de ilk örtü altı böğürtleni Silifke’de ürettiklerini hatırlatarak, açık arazide yetiştirdikleri böğürtlenin hasadına da başladıklarını belirtti. Yaz aylarının son meyvesi olarak nitelendirdikleri ve 15 dönüm açık arazide yetiştirdikleri böğürtlenden yaklaşık 45 ton ürün beklediklerini ifade eden Güngör, "15 gün önce hasada başladık. Şu anda iç piyasadan oldukça fazla talepler var. Yurdun çeşitli bölgelerine böğürtlen gönderiyoruz. İlk hasat olduğu için rekolte şu an için az. Önümüzdeki günlerde sofralık ürün taleplerine cevap vermeye başlayacağız. Şimdilik kozmetik ürün ve gıda sanayi sektörlerindeki firmalara ürün tahsis ediyoruz. Gıda sanayisi için ilk ürünümüzü kilosu 2.75 kuruş ile 3 lira arasında satıyoruz. Ama sofralık olarak hasat edildiğinde fiyatı yükselecektir." diye konuştu.

Bölge çiftçileri için alternatif bir ürün olarak üretimine başlayarak kısa sürede üretim ağını genişlettiklerini belirten Güngör, Silifke’de birlik üyeleriyle beraber 100 dönüm arazide böğürtlen dikimi yaptıklarını ve önümüzdeki yıl rekoltede artış sağlayacaklarını, bu kapsamda 300 ton ürün hasat etmeyi planladıklarını dile getirdi.

Meyvenin sağlık yönünden de birçok faydası olduğunu söyleyen Güngör, "Uzmanlar, özellikle sindirim sistemi ve kanser tedavisine karşı çok iyi geldiğini söylüyor. Ayrıca sabahları tüketilirse iştahınızı açıyor ve dinç kalmanızı sağlıyor." bilgisini aktardı.

Hasatta çalışan işçiler ise durumdan çok memnun olduklarını, tarım arazilerinde sezon sonu olmasına rağmen böğürtlenin bölgede yaygınlaşmasıyla iş sezonunun uzadığını ve bu sayede işsiz kalmadıklarını söyledi.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
11.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  böğürtlen hasadı
Link: Açıkta böğürtlen hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız