Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Mutluluk meyvesi Goji Berry Yozgat'ta

Yozgat'ta mutluluk meyvesi olarak yetiştirilen Goji Berry yetiştiriliyor.

YOZGAT (DHA) - YOZGAT'ta organik tarım ürünleri üretimi yapan Yusuf Bacanlı, Doğu Asya'da yaygın olarak yetişen, kuvvet verici ve ömrü uzattığı gerekçesiyle 'Mutluluk Meyvesi' olarak adlandırılan 'Goji Berry' yetiştiriciliği yapıyor.

Türkiye'de 'Kurt Üzümü' olarak adlandırılan Goji Berry bitkisinin ilaç sanayinde de kullanıldığını belirten Yusuf Bacanlı, Cumhuriyet Üniversitesi tarafından Sivas bölgesinde yetiştirilmesinin ardından kendisinin de 10 dekar alanda ekimini yaptığını söyledi. Geçen yıl ilk yılı olmasına karşın bir miktar ürün aldığını ifade eden Bacanlı, "Bu yıl Mart ve Nisan aylarında yaşanılan soğuk havaya bağlı don olayı nedeniyle herhangi bir ürün alamadık. Bitki önümüzdeki yıldan itibaren normal ürünü vermeye başlayacaktır" dedi.
 
Bitkinin genel olarak soğuk iklimli bölgelerde yetiştiğini de hatırlatan Yusuf Bacanlı, Goji Berry bitkisinin pazar sorunun bulunmadığını, damlama sulama sistemi ile sulanıp, az emekle ürün alınabildiğini anlattı. Bacanlı, "Bilim adamları bu bitkinin birçok rahatsızlığın iyileştirilmesinde kullanılabildiğini belirtmektedir. ABD'de kanser tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Daha birçok hastalıkta kullanılabileceği düşünülerek, bilimsel araştırmalar yapıldığını biliyoruz. Ülkemizde ise yaş ve kuru olarak tüketilmektedir" diye konuştu.




BÖLGEYE UYGUN
 
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, geçtiğimiz yıl il genelinde yapılan çalışma sonucu tıbbi ve aromatik bitkilerin tespiti ile birlikte yetiştirilebilecek bitkilerin de belirlendiğini söyledi. Özdemir, ekonomik ve ticari değeri yüksek ekinezya, kekik, yabani nane, sahlep gibi bitkilerin doğal ortamlarını tespit edilerek ekonomiye kazandırılması amacıyla yapılan alan taramasında Yozgat'ın Tıbbi ve Aromatik Bitki yetiştiriciliği açısından oldukça elverişli bölge olduğunun belirlendiğini kaydetti. Yozgat'ta yetişen ekinezya bitkisinin Avrupa'da yetişenlere oranla 13 kat daha etkili maddeye sahip olduğunu kaydeden Özdemir, "Yozgat Türkiye'de biyoçeşitllik bakımından tıbbi ve aromatik bitkiler açısından büyük bir potansiyel taşımaktadır" dedi.
 
Yozgat'ın Dayılı köyündeki tarım alanında yetiştirilen Goji Berry bitkisinin bulunduğu alanı da gezip, bilgi alan Özdemir, bitkinin kurak, ikinci ve üçüncü sınıf tarım alanlarında da yetiştirilme özelliğinin bulunmasının Yozgat açısından önemli bir avantaj olduğunu ifade etti. Özdemir, önümüzdeki yıl alınacak sonuca bağlı olarak bölge çiftçisine tavsiye edilip, ürünün pazarlanması konusunda da bilgilendirme çalışmalarının yapılacağını kaydetti.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mutluluk meyvesi, Goji Berry, Yozgat'ta, kurt üzümü
Link: Mutluluk meyvesi Goji Berry Yozgat'ta




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız