Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi yetkilileri iri hurmaların önemli bir kısmı İsrail’den ithal ediliyor. İşte ayrıntılar...

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi yetkilileri iri hurmaların önemli bir kısmı İsrail’den ithal ediliyor. Bu nedenle iri hurmalardan uzak durulmalı diyor.

Hurmanın en değerli kısmının kabuk kısmı olduğunu belirten Gıda Hareketi yetkilileri, küçük ve parlak olmayan mat hurmaların tüketilmesini öneriyor. Hurmalar yenilecek kadarının yıkanmasını ve yıkanan hurmanın bekletilmeden tüketilmesi de çok önemli.

İFTARA HURMA İLE BAŞLAYIN

Hurma iftarda çok yemenizi engelleyebilir. Kolay sindirilebilir şeker bakımından zengindir. Düşük kan şekeri, oruçtan sonra hissettiğiniz açlığın nedenidir. Birkaç hurma yiyip ondan sonra yemeği Akşam namazını kılarsanız vücudunuz kan şekerini ayarlama fırsatı bulur. Böylece siz de açlık hissini bastırmak için tıka basa yemek zorunda kalmazsınız. İftara bir bardak su, hurma veya zeytin ile başlayıp ardından ılık bir çorba ile bir dilim ekmek yedikten sonra 15-20 dakika ara verilmelidir. Bu sürede meyinden mideye giden açlık uyarıları kontrol altına alınır.

HURMA EN ŞİFALI BİTKİ

2008’de yapılan bir çalışmada hurmaların meyvesi ve çekirdeklerinden elde edilen özün, bir antibiyotik -gentamicin- olduğu, böbrek hasarını azaltmadaki etkin olduğu tespit edilir. Bilim adamları hurmalardaki antioksidan -E Vitamini, askorbik asit ve melatonin- bileşiklerin bu korumayı sağladığını belirtiyorlar.

Lif, mineral, fenol, bakır, çinko, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, şeker, protein zengini olan hurma; kalp ve damar hastalıkları, boğaz ağrıları, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığını engelleyen, kansere karşı koruyan, halsizliği ortadan kaldıran, bedeni ve zihni gelişmeyi sağlayan, kemikleri güçlendirip kemik hastalıklarını giderir. Protein, yağ ve karbonhidrat üçlüsünü bir arada barındıran tek meyve olan hurma vücudun yaşlanma belirtilerini azaltır, cildi besler, hamilelik ve güneş lekelerini yok eder. Boğaz ağrısına, öksürüğe, kemik hastalıklarına, halsizliğe, kansızlığa iyi gelir. Şeker oranı yüksek olmasına rağmen kilo aldırmaz. Suda çözünebilir lif içeriği yüksek olduğundan gaz ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını önler. Günlük hayatın getirdiği stres ve yoğun tempondan kurtulmak için birkaç adet hurma yemek çoğu kez yeterli gelir.

HURMA TÜRLERİ

Suudi Arabistan: El-Fenğa, es-Sukeri (Kırmızı ve sarı), el-Berhi, el-Halas, Ruzeyzi, el-Venan, Nebtetu Seyf, Nebteti Ali, Nebtetu Hemmam, Nebtetu Fevzan, Nebtetu Sultan, Helvatu, Ecvetu, Gahdri, Diklatu Nur, Reşudiye, Rosanetu, Selc, Safari, Kataretu, Sak'i, Mektumi, Menifi, Hilali,

Birleşik Arap Emirlikleri: El-Halasi, el-Berhi, Lü'lü, Ğenizi, Ruzeyzi, Şişi, Sukeri, Hadravi, Efhal, Ebu Muan, Çeş er-Remli

Umman: Hasb, Ğenizi, Neğal, Hilali Hassa, Hilali Umman, el-Helavi, ez-Zubd, el-Ğidab, Kiş Bettaş, Kiş Verd, Kiş Basmen, el-Berni, el-Medluki, el-Burniyeti, en-Neşvu,

Cezayir: Dikletu Nur, Dikletu Beyda, Hemrayetu, Tekrimest, Telisin, el-Ğers, Ali ve Raşid.

 

Libya: et-Tumur, et-Tabuni, el-Bekrari (Şeker hastalarına çok iyi gelir), el-Ğedraya, el-Beyudi, el-Bernusi, el-Ğelefli, es-Saidi, Saidi Tavurğa, Halime, ed-Dikle, el-Ami, el-Belh, el-Hurre, el-Hillavi.

Tunus: Aniko, el-Bacu, et-Turnucetu veya et-Ternucetu, Tuzerzayet, el-Hemrayetu, ed-Dikleti, el-Umari, el-Fetimi ya da el-Alik, el-Kasbi, el-Kintetu, el-Kintişi, el-Heysetu.

Irak: El-Berhi, Mecdul, el-Ğistavi, el-Hilavi, el-Ğedravi, es-Sabir, ez-Zühdi, el-Berim, el-Cicabe, ed-Diri, el-Berin, ed-Dikl, es-Sayir, el-Mektum, el-Basravi, el-Cisb, el-Eşresi, eş-Şukeri, Esabiu el-Arus.

 

http://www.timeturk.com/

Ekleme Tarihi
04.08.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız