Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Şok... 73 bin ton birden gitti

İZMİR'in Kemalpaşa İlçesi'nde geçen pazar günkü dolu yağışının ardından yapılan tespit çalışmalarında 73 bin tonluk zararın olduğu belirlendi.

Türkiye'nin kiraz ihtiyacının yüzde13'ünü karşılayan İzmir'in Kemalpaşa İlçesinde geçen hafta sonu yağan ve yaklaşık beş dakika süren şiddetli dolu yağışı, 73 bin ton kirazı yok etti.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, bugün Kemalpaşa'nın Ören Mahallesi'nde çiftçilerle biraraya geldi. Kemalpaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Bal, yaşanan afet sonucunda zarar tespit çalışmalarının büyük bir bölümünün tamamlandığını söyledi. Bal, "27 Nisan tarihinde meydana gelen dolu yağışında Ören, Armutlu, Bağyurdu, Yiğitler ile Yeni Kurudere'de olmak üzere yaklaşık 41 bin dekarlık bir alan, bu afetten etkilendi. Ortalama zarar gören alan yüzde 80-90 civarında. Bu yıl 90 bin ton olarak beklediğimiz ürün rekoltemizin, yaklaşık 73 bin tonu afetten zarar görmüştür" dedi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak da afetin yaşandığı bölgelerle ilgili olarak Bakanlık nezdinde Afet Kararnamesi çıkarılması yönünde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Toprak, şunları söyledi:

"Bu tür afetler Allah'tan gelen birşey. Ama önceden tedbir alınabilir miydi, bu da farklı bir konu. Mevcut durumda sıkıntımızı nasıl giderebiliriz asıl önemli konu bu. İlgili kurumlar afetten dolayı zarar gören yerlerde ön tespit çalışmalarının büyük bir kısmını tamamladılar. Raporlar Ankara'ya ulaştı. Şu anda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak olan kararname ile ilgili ve afet kapsamına alınacak yerlerle ilgili bir çalışma yürütülmekte. Kemalpaşa ilçemizde meydana gelen Don ve son olarak yaşanan dolunun vermiş olduğu zararlarla ilgili raporlar da Bakanlığımızda. Kararname çıktığında Kemalpaşa'nın bu kapsamda yer alacağını ifade ettiler. Tabii ki bu kararnamenin ne getireceği henüz belli değil. Benim de bununla ilgili bir yorumda bulunmam yanlış olur. Ancak genel olarak Afet kararnameleri, zarar gören çiftçilerimizin resmi makamlara olan borçlarının ertelenmesini kapsamakta. Tarsim (Tarım Sigortası) olduğu için, geçmiş yıllarda ürün kayıpları ile ilgili üreticiye bir ödemede bulunuluyordu. Sigorta sistemi 5-6 yıldır devreye girdiği için artık böyle bir ödeme söz konusu olmamakta. Ancak Tarım Kredi Kooperatifi ile Ziraat Bankası'na olan borçların ertelenmesi gündeme geliyor. Ayrıca faiz oranlarının makul olması kaydı ile belki yeni bir kredilendirme sistemi olabiliyor mu bunlar üzerinde tartışılıyor."
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 73 bin ton, birden gitti, kiraz, dolu, afet, zarar
Link: Şok... 73 bin ton birden gitti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız