Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Türkiye'de "Gal Arısı" Alarmı

YALOVA (İHA) - Çin'den Avrupa'ya sıçrayan ve kestane üretimine büyük zarar veren gal arısının Türkiye'de ilk kez Yalova'da ortaya çıkması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünü alarma geçirdi. 2,5 santim boyunda olan arının Yalova'da karantina altına alınmasını sağlamaya çalışan bakanlık, bu zararlıyı yiyecek böcek arıyor.

Türkiye kestane üretimi Çin menşeli bir parazitin tehdidi altında. Çin'den Avrupa'ya gelen ve halen İtalya'nın mücadele ettiği gal arısı adlı kestane zararlısı, Türkiye'ye de sıçradı. İlk kez Yalova'daki kestane ağaçlarında görülen bu zararlının Yalova'nın Kurtköy, Güneyköy, Esadiye, Çukurköy ve Ortaburun bölgelerindeki ağaçları sardığı tespit edildi. Bunun üzerine alarma geçen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü, bölgeye bir heyet göndererek incelemeler yaptırdı. İncelemelerde, gal arısının yayıldığı ve mevcut kestane ağaçlarına ciddi zararlar verdiği tespit edildi.
 
2,5 santim boyundaki dişi arı, kendi kendisini dölleyerek her ağaca yaklaşık 100 yumurta bırakabiliyor. Ağaçların tomurcuklarına ciddi zarar veren kurtçuklar meyve teşekkülünü engelliyor. Böylece ağaçlarda yüzde 80'lere varan oranda kayıplara sebebiyet veriyor. Haziran-temmuz aylarında uçmaya başlayan bu larvalar çok uzak mesafelere kadar yayılabiliyor.
 
Bu zararlının başka bölgelere yayılmadan engellenmesi ve yok edilmesini hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü, karantina tedbirleri için hazırlıklara başladı. Kestane ağaçlarının geniş bir alanda ve sarp arazilerde yer alması, diğer yandan bu parazitle kimyasal mücadele başarı oranının düşük olması yüzünden ilaçlamaya çok sıcak bakılmıyor. Bu noktada gal arılarını yiyerek yok edecek başka bir böceğin bulunması ve Yalova'da ormanlara bırakılması hedefleniyor.
 
Öte yandan konuyla ilgili köylülerden de destek bekleniyor. Köylülerin bu paraziti taşıyan ağaçları tespit etmeleri halinde Yalova Orman İşletme Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bildirmeleri isteniyor.
 
 

Ekleme Tarihi
18.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye'de, Gal Arısı Alarmı
Link: Türkiye'de 'Gal Arısı' Alarmı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız