Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Hurma ağacı sekiz yılda yetişiyor, 200-250 kilo meyve veriyor

Ramazan ayında sofralarımızda eksik etmemeye çalıştığımız hurmanın ağacı sekiz yılda yetişiyor ve yaklaşık 200 – 250 kilo meyve veriyor. Hurma ağacı ise bir insan ömrü gibi ortalama 60-70, yıl en fazla 100 – 110 yaşıyor.

Bugünlerde Suudi Arabistan genelinde olduğu gibi Medine’de de toplanan hurma, zengin besin değerinin yanı sıra Kuran’da ve hadislerde de zikrediliyor.

Medine’de yıllardır hurma bahçesi işleten Zeki Yetim, bugünlerde bahçesinde bulunan hurmaların bakımını yaparken, bir taraftan yetişen hurmaları topluyor. Hurma toplayan işçiler ağaca herhangi bir destek olmadan, çok rahatlıkla merdivenden çıkar gibi tırmanıyor ve ağacın tepesinde bulunan meyveleri kovalara dolduruyor. Toplanan yaş hurmalar ise Ramazan ayı olması sebebiyle başta Mescidi-i Nebevi’deki sofralar olmak üzere Ramazan soflarına gönderiliyor.

Bahçesinde yaklaşık 6 – 7 çeşit hurma yetiştiren Yetim, hurma yetiştiriciliği hakkında Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. “Bir hurma ağacı sekiz yılda meyve vermeye başlıyor. Ekildikten sonra, gün aşırı sulamak gerekiyor.” diyen Yetim, temmuzun başında taze hurma, ağustosun sonlarında da kuru hurma toplamaya başladıklarını ifade etti.

Yetim, taze hurmayı Ramazan sofralarında Haremi Şerif’te yenilmesi için seçtiklerini ve oraya gönderdiklerini belirtti.

“Hurma ağaçlarında bulunan meyveleri neden filelerle koyuyorsunuz?” sorusuna Zeki Yetim, “Bunun birinci sebebi güneşten korumak amacıyla. Hatta üzerine şemsiye gibi kartonla örtüyoruz. Belki de farkındasınız. Diğeri de kuşların gagalamaması için. Mecburen biz de çuvallıyoruz ve üzerine şemsiye gibi kartonla örtüyoruz. Güneşten yanmaması için.” şeklinde cevap verdi.

Bir ağaçtan yaklaşık 200 – 250 kilo hurma toplandıklarını belirten Zeki Yetim, bahçelerinde taze hurma, Acve, Safavi, Amberi, Rutana gibi yaklaşık 6 – 7 çeşit hurma yetiştirdiklerini söyledi.

“Taze hurmaya herhangi bir işlem yapıyor musunuz?” sorusuna ise Yetim, “Taze hurmaya yapılmıyor. Direkt daldan indiriliyor, temizleniyor direkt sofralara gidiyor.” dedi.

Ramazan ayında her gün Mekke’de (Kabe’de) Medine’de (Mescid-i Nebevi’de) hayırsever kişiler tarafından kurulan iftar sofralarında başta Rutap (yaş hurma) olmak üzere diğer çeşit hurma ikram ediliyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: hurma, hurma ağacı, suudi arabistan
Link: Hurma ağacı sekiz yılda yetişiyor, 200-250 kilo meyve veriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız