Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Jeotermal Enerjiyle Kurutulan Meyve Ve Sebzeler İhraç İçin Gün Sayıyor

KÜTAHYA (İHA) - Türkiyenin enerji zengini ilçesi Simav’da belediyenin desteğiyle merkezi Ankara’da bulunan özel bir firma tarafından Eynal Kaplıcalarında 1 milyon lira harcanarak Meyve ve Sebze Kurutma Tesisi kuruldu.
 
400 metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen aylık 60 ton kapasiteli tesiste jeotermal enerji kullanılarak kurutulan katkısız doğal, mantar, şeftali, çilek, brokoli, erik, domates, maydonoz, lahana, havuç, ıspanak gibi ürünlerin paketlenmiş numuneleri ihraç edilmek üzere dış ülkelere gönderildi. İhracat için şimdi Avrupadan gelecek müjdeli haber bekleniyor.
 
Tesis sorumlusu Mecnun Mert kurutmada özellikle Simav ve çevresinde yetişen sebze ve meyvelerden yararlanmak istediklerini bildirdi. Simav’ın verimli topraklara sahip bir ilçe olduğunu ifade eden Mert, ilçede üretilen pek çok meyve ve sebzenin yeterince değerlendirilemediğini kaydetti.
 
Vatandaşlar tarafından bolca üretilip yeterince değerlendiremeyen meyve ve sebzeleri jeotermal enerjiden yararlanarak kurutup ekonomiye kazandırmak için Belediye Başkanı Kasım Karahan’ında desteği ile Eynal Kaplıcalarındaaylık 60 ton kapasiteli jeotermalli kurutma tesisi kurduklarını ifade eden Mert, deneme üretiminden çok başarılı sonuçlar elde ettikleri söyledi.
Tesiste Eynal Kaplıcalarında yeraltından çıkan 130 derecelik jeotermal enerjiyi kullanarak doğal ve katkısız meyve ve sebze kuruttuklarını dile getiren Mert, tesisin tam kapasite ile çalışması durumunda ilçeden en az 15 aileye istihdam sağlayacaklarını söyledi.
 
Mert ayrıca, kurutulan sebze ve meyvelerin büyük kısmının ihraç edileceğini kalan kısmı ile de iç piyasada hazır çorba, makarna, kek ve bisküi sanayinde iş yapan işletmelere katkısız doğal ham madde desteği sağlamak istediklerini bildirdi.
 
 

Ekleme Tarihi
26.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Jeotermal Enerji, Kurutulan Meyve Ve Sebzeler, İhraç İçin Gün Sayıyor, meyve, sebze, ihracat
Link: Jeotermal Enerjiyle Kurutulan Meyve Ve Sebzeler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız