Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Çay »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


'Turkish Tea' 10 Türk markasından biri olacak

Rize Ticaret Borsası Başkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, dünyaya adını duyuran Türk markalarından birinin 'Turkish tea' yani Türk çayı olması için çok büyük avantajlarımızın olduğunu duyurdu.

RİZE - Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, "Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, dünyaya adını duyuran Türk markalarından birinin 'Turkish tea' yani Türk çayı olması için çok büyük avantajlarımız var. Avrupa Birliği'ne üye olabilecek ülkeler arasında tek çay üreten ülkeyiz" dedi.

Erdoğan, Türk çayının standardı noktasında sorunları olduğunu, üründe kalite farklılığı olması durumunda dünya pazarına açılma şansının olmadığını belirtti.

Türk çayının markalaşması için tarladan bardağa kadar olan sürecin kontrol altına alınması noktasında çok sayıda çalışma yapıldığını ifade eden Erdoğan, çıkarılacak Çay Kanunu ile 206 bin üretici ve dolaylı olarak 1,5 milyon insanı ilgilendiren bir sektörün güvence altına alınacağını söyledi.

Türkiye'nin, kuruluşunun 100. yılında dünyada söz sahibi ekonomi ve markalara sahip olmak için çalışma yürüttüğünü kaydeden Erdoğan, "Türkiye'nin 2023 hedefinde en az 10 Türk markasını dünyaya açmak var. Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda dünyaya adını duyuran Türk markalarından birinin 'Turkish tea' yani Türk çayı olması için çok büyük avantajlarımız var. Avrupa Birliği'ne üye olabilecek ülkeler arasında tek çay üreten ülkeyiz. Kabiliyetlerimiz de çok fazla" diye konuştu.

"Türk çayı dünyada organiğe en yakın ürün"

Erdoğan, Türkiye'de ÇAYKUR ve özel sektör eliyle yaklaşık 240 bin ton kuru çay üretildiğini, bunu 300 bin tonlara çıkarmanın kolay olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İhracat hedefimizi 50 bin ton koyabiliyorsak bunun için katma değeri yüksek çay üretmek lazım. Avrupa'nın tercihlerini Türk çayına yönlendirecek, doğal, naturel ve organiği öne çıkartacak bir ürün ortaya koymamız lazım ki farklılığımızı ortaya çıkaralım. Son yıllarda çay tarlalarında oluşturulan organik havza çalışması bu anlamda Türk çayının gücünü artırıyor. Türk çayının üzerine kar yağması ve kimyasal gübre kullanılmaması da çok büyük avantaj. Avrupalı tüketici organik ürüne çok büyük değer veriyor. Türk çayı dünyada organiğe en yakın ürün. 2023 yılına kadar tam organik tarıma geçerek dünyanın çayda en büyük marka değerini oluşturabiliriz."

Erdoğan, bu yıl üretimine başlanan beyaz çayın da Türk çayının marka değerini yükselteceğine dikkati çekti.

Türk çayının standarda oturtulup, dünyada marka oluşturmak için çayla ilgililerin bir araya gelerek Türk Çay Derneği ve Çay Sanayicileri Derneğini oluşturduklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bilimsel çalışmalara destek olmak, Türk çayının dünya çapında marka olması için gerekli çalışmaları yapmak, üretim kalitesini artırmak, negatiflikleri ortadan kaldırmak için bölgede aynı kalitede yükselen ürün üretme amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Çay Kanunu ile sektör bölgede belli seviyeye gelip hizmete başladığında Türk çayının önündeki en büyük hedef dünya markası olmak olacak. Bugün yaklaşık 1,5 milyar dolar arasındaki bir hacmi oluşturan Türk çayının, kanun ve düzenlemelerle 3 milyar dolarlara hükmetmesi kesinlikle öngörülür bir amaç olacak. İhracatta madencilik sektörünün yanında çay sektörü de lider konuma gelebilecek."

Erdoğan, Türk çayının milli marka olabilmesi için kaliteden ödün verilmemesi, ürün kalitesinin daha yukarı taşınması için herkesin çalışması gerektiğini sözlerine ekledi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: turkish tea, türk çayı, çay
Link: 'Turkish Tea' 10 Türk markasından biri olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız