Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Çay »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


ÇAYKUR'da ilk "stevya" hasadı yapıldı

RİZE - ÇAYKUR, "stevya" adlı çalı türündeki bitkiden sıfır kalorili şeker üretmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında ilk hasadını gerçekleştirdi.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde, Arjantin'den getirilen fidelerle deneme amacıyla yetiştirilen ilk ürünlerin hasadını yaptı.

Hasat sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Sütlüoğlu, stevya bitkisinin ana vatanının Güney Amerika olduğunu ifade ederek, ''Yaptığımız çalışmalara göre stevya, normal şekere göre 10-15 kat daha tatlandırıcı özelliğe sahip. Bazı işlemlerden geçirilip sıvı hale getirildiğinde ise 300-350 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği olan bir bitki. Şeker olmayan, şekerin olumsuz özelliklerini taşımayan, kalorisi, protein değerleri sıfır çıkan çok sağlıklı bir tatlandırıcı. Kimyevi tatlandırıcıların birçok yan etkisi oluyor. Stevya, herhangi bir olumsuzluğu olmayan, geniş kapsamlı kullanılabilecek bir bitki" dedi.

Bu bitkinin soğuğa dayanıklı olduğunu tespit ettiklerini anlatan Sütlüoğlu, "Doğu Karadeniz bölgesinde, çayın yetiştiği alanlarda rahatça yetişiyor. Bir yıllık çalışma sonucunda önemli değerler elde ettik. Yaprak değerlerini tahlil ettirdik ve çok güzel değerler elde ettik. Diğer bölgelere göre sıcaklığın az olması da avantaj. Son derece güzel ve eksi 6-7 dereceye kadar dayanabiliyor. Kış şartlarını da tahlil ettik ve güzel sonuç elde ettik" diye konuştu.

Sütlüoğlu, yapılan denemelerin bölge insanının geleceği için önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Geçmişte çayda ve kivide yaptığımız gibi stevyada da öncülük yapmak istiyoruz. Sonuçlar umut verici, çalışmalarımız devam edecek. Stevya ile ilgili her şeyi tam olarak bilmiyoruz. Çaya göre üretimi çok daha kolay yapılıyor. Fabrika işlemleri de sadece kurutulduğu için çok daha kolay. Kurutulduktan sonra öğütülerek toz halinde veya likit olarak kullanılabiliyor. Çok geniş kullanım alanı var ve değeri dünya piyasalarında çok yüksek. Sağlıklı olduğu için tercih edilen, dünyanın yeni yeni tanıdığı ve ilgi duyduğu bir bitki."

"Bölge üreticileri için yeni bir ek gelir kaynağı olabilir"


Stevyanın bölge üreticileri için yeni bir ek gelir kaynağı olabileceğine dikkati çeken Sütlüoğlu, "Arazilerimiz çok daraldı ve küçüldü. Küçük arazilerde insanımızı geçindirebilme arayışı içindeyiz. Stevya buna çok önemli katkı sağlayabilir. Gelecekte çayda olduğu gibi çok büyük sonuçlar doğurabilir. Bölgeye büyük kaynaklar, stevya üzerinden akabilir" ifadesini kullandı.

Sütlüoğlu, stevya deneme üretim çalışmalarının sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Dünyada da çok fazla örneği yok. Stevya ile ilgili sanayi ürünlerini inceleyeceğiz. Çaylıklarımız 60-70 yıllık, verimli ömürlerini doldurdu. Çaylıklarımızı yenilememiz gerekiyor. Bunu, verimli klonlarla yenileyeceğiz. Çaylıklar 4-5 yılda yenilendiği için bu ara dönemde stevya ile tarlalarımızı değerlendirebiliriz. Vatandaşımız bu dönemde gelir kaybına uğramaz, daha çok gelir elde edebilir. Deneyerek değerlendirme yapacağız. Çayla ilgili denemeler 30 yıl sürdü. Stevyada da aşama aşama yapılması gerekenleri gerçekleştireceğiz." 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çaykur, stevya, hasad
Link: ÇAYKUR'da ilk 'stevya' hasadı yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız