Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Çay »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Son 3 yılda kaçak oranı yüzde 30 arttı

TESK Başkanı Palandöken, son 3 yılda yüzde 30 artan kaçakçılık ile ilgili "Akaryakıt kaçakçılığı yüzde 10 büyüdü. Kaçak çay yüzde 10’lar seviyesinde. Sahte ve kaçak içki pazarı da 6 milyar TL’ye tırmanmış durumda" dedi.

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son 3 yılda yüzde 30 artan kaçakçılık ile ilgili bilgi "Akaryakıt kaçakçılığı yüzde 10 büyüdü. Kaçak çay yüzde 10’lar seviyesinde. Sahte ve kaçak içki pazarı da 6 milyar TL’ye tırmanmış durumda. 150 bin esnafın gelirinin yarısını oluşturan sigarada ise kaçak son beş yıldır yüzde 20’ler seviyesinde ve her yıl 5,5 milyar TL vergi geliri kaybına sebep oluyor" dedi.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, kaçakla mücadelede çok önemli adımlar atıldığını belirterek, milyarlarca lira kayba sebep olan kayıt dışılıkla mücadelenin kararlılıkla devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Palandöken kayıt dışılığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yaklaşık yüzde 27’si olduğunu, vatandaşı ve dürüst esnafı büyük zarara uğrattığını anlattı.

"Esnafımız kaçağa karşı duyarlı"

Son 3 yılda yüzde 30 artan kaçakçılık ile ilgili bilgi veren Palandöken, "Akaryakıt kaçakçılığı yüzde 10 büyüdü. Kaçak çay yüzde 10’lar seviyesinde. Sahte ve kaçak içki pazarı da 6 milyar TL’ye tırmanmış durumda. 150 bin esnafın gelirinin yarısını oluşturan sigarada ise kaçak son beş yıldır yüzde 20’ler seviyesinde ve her yıl 5,5 milyar TL vergi geliri kaybına sebep oluyor. Yani kaçak, dürüst esnafımızın kanını emmeye devam ediyor. Özellikle sınıra yakın illerimizde kaçak vahametini sürdürüyor.Geçtiğimiz ay 2103 esnafımız imza toplayarak kaçakla ilgili sıkıntılarını yetkililere iletti" dedi.

"TESK'in kaçakla ilgili kampanyası örnek oldu"

TESK’in "Kaçak Ürün Alma, Kapıma Kilit Vurma" Kampanyasının, kaçakla mücadelede önder olduğunun altını çizen Palandöken, kaçağın olumsuz etkileri hakkında farkındalık yaratmak amacıyla yurt genelinde başlattıkları kampanya ile ilgili gelişmeleri paylaştı. Kaçakla mücadeleyi milli görev olarak gördüklerini belirten Palandöken "Devletimiz, kaçakçılıkla mücadelede önemli adımlar attı. Bunlardan biri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ALO 136 Kaçakçılık İhbar Hattı. ‘Kaçak Ürün Alma, Kapıma Kilit Vurma’ kampanyası ile ihbar hattının bilinirliğini artırdık. 2013 yılında, Alo 136 Kaçakçılık İhbar Hattı’na 35 binin üzerinde ihbar gelmiş olup, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’mızın başarılı çalışmaları sayesinde yaklaşık 19 milyon TL tutarında kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı" ifadelerini kullandı.

"Kaçakla mücadele tek başına yeterli olmuyor"

"Kaçakçılıkla mücadelede farkındalık yaratmanın tek başına yeterli olmadığını sözlerine ekleyen Palandöken , "Kaçakçılık mevzuatı mücadeledeki çabaları desteklemesi önemli. Son dönemde, sigara ve alkol kaçakçılığını caydırıcı hale getiren hapis cezaları artırıldı. Yine, yeni bir düzenleme ile sigara kaçakçılarını yakalatanlara ikramiye verilmesi sağlandı. Örneğin, bir konteynır sigara yakalandığında, ihbarda bulunan vatandaşa yaklaşık 290 bin TL ikramiye verilecek. Bu caydırıcı değişiklikler esnafımız için bayram hediyesi olmuştur. Basında sıkça yer alan, faydası olmayan ama kaçakçılığı artıracağı kesin olan; ‘Kara Paket’, ‘100 Metre Mesafe Kuralı’ gibi uygulamalardan da kesinlikle kaçınılması gerekir. Yapıcı düzenlemeler ve duyarlı vatandaşlarımızın katkıları sayesinde, kaçakla mücadelenin bundan sonra daha da hız kazanacağına eminim" dedi.


 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TESK, kaçak,kaçak çay, kaçak içki
Link: Son 3 yılda kaçak oranı yüzde 30 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız