Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Aspir »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Nevşehir’de Aspir Çiftçi Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

NEVŞEHİR (İHA) - Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Aspir konusunda çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi.
 
Ticaret Borsası Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, TKDK Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asıltürk, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü konu uzmanları Dilek Çoban ve Dilek Terzi , Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Aspir Konu Uzmanı Dr. Hasan Koç ve Dr.Oğuz Gündüz, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, İlçe Ziraat Odası Başkanları, ve çok sayıda üretici katıldı.
 
Toplantının açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Uzmanlarından Dilek Çoban, bakanlık olarak yağlı tohum ve bitkilerini yaygınlaştırmak için alternatif desteklemeler sunulduğunu ve aspirinin üretimine de 2006 yılından beri destek verildiğini söyledi.
 
TKDK Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asıltürk ise konuşmasında, Aspir bitkisinin tıbbı aromatik bitkiler kapsamında kurumları tarafından desteklenen bir ürün olduğunu ifade etti.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz’da, Nevşehir’in ürün yelpazesini genişleterek tekdüze tarımdan geniş yönlü tarıma alternatif ürünlerle beraber geçerek ürünleri geliri yüksek üretime dönüştürmeyi istediklerini ifade etti. Aspirin Nevşehir’de 1600 dekarlık üretim alanı ve dekara 120-150 kilogram verimiyle yeni gelişmeye başlayan bir ürün olduğunu ve Aspir üretimini geliştirmek istediklerini söyleyen Yılmaz, bu kapsamda il genelinde Halkeğitim Merkezleri ile işbirliği içerisinde 600 üreticiye kurs verildiğini açıkladı.
 
Konuşmaların ardından Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Uzmanları Dr. Hasan Koç ve Dr. Oğuz Gündüz Aspir ve Ayçiçeği Bitkileri Hakkında bilgilendirme sunularını yaptılar.
 
Sunumlarda Aspir bitkisinin tanıtımı yapıldıktan sonra yapılan az masrafla gelirin daha da artırılabileceği, aspirin toprakta bulunan besin elementlerini çok iyi kullanması nedeniyle taban gübresi atılmasının yeterli olduğu, sıra arası mesafenin 30 cm civarında olması gerektiği belirtilerek araştırma enstitüsünce sonbahar ve ilkbahar ekimi yapılabilecek şekilde yeni çeşitlerin geliştirildiğini ve 2014 yılından itibaren tohumlarının üretilmeye başlanacağı belirtildi. Pazarlama konularında da bilgi veren uzmanlar son zamanlarda ayçiçek yağına belli oranda aspir yağının ilave edildiğini, aspirin çok kaliteli bir yağının olduğunu, pazarlama sıkıntısı olmaması için sözleşmeli üretime geçilmesinin faydalı olacağını ve bu konuda üreticilere yardımcı olabileceklerini kaydettiler.
 
 

Ekleme Tarihi
20.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Nevşehir, Aspir, Çiftçi Bilgilendirme Toplantısı
Link: Nevşehir’de Aspir Çiftçi Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız