Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Aspir »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Yozgat’ta Aspir Ekimi Yaygınlaştırılmaya Çalışılıyor

YOZGAT (İHA) - Tarım Gıda ve Hayvancılık Yozgat İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, hem nadas alanların değerlendirilmesi hem de çiftçiye ekonomik yönden katkı sağlanması amacıyla Yozgat il genelinde aspir ekimini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Çiftçilerin aspir bitkisi hakkında bilgi edinmeleri konusunda bütün ilçelerde toplantılar ve seminerler düzenlediklerini belirten Tarım Gıda ve Hayvancılık Yozgat İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, “ Aspirin tarımındaki en önemli avantajı, buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depolanmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet ve ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Belki de bu özelliğinden dolayı üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır. İlimizde yaklaşık 2 milyon dekar nadas alanımızın bulunduğu ve bu nadas alanlarını değerlendirilmesi gereklidir. Ayrıca Bakanlığımız tarımsal desteklemeleri kapsamında 2013 yılı itibarı ile aspire 1 kilo için 45 kuruş destek vermesi de çok önemlidir” dedi.
 
Aspirin ülkemizde geleneksel olarak çok eski yıllardan beri tarımı yapılan ve daha çok yağ bitkisi olarak kullanılan bir ürün olduğunu ifade eden Özdemir, “Orta Anadolu’nun geleneksel yağ bitkisi olan aspir kurağa dayanıklılığı ile ülkemizin yağışı yetersiz, sulanmayan Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde başarıyla yetiştirilebilmektedir. Aspir, İç Anadolu’da kuru tarım yapılan alanlarda hububat münavebesine girebilecek en uygun bitkidir. Hububat - Aspir - Yem Bitkisi - Nadas münavebesi söz konusu alanlar için önerilmektedir. Aspir, hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilmektedir. Aspir tohumlarında yeni çeşitlerde yaklaşık % 46-47’ye kadar yağ bulunmaktadır. Yağının en bariz özelliği, doymuş yağ asitleri oranının düşük, doymamış yağ asitleri oranının yüksek olması, batılı ülkelerde margarin, mayonez ve salata yağı olarak tüketilmesidir. Aspir yağı yemeklik yağ olarak kullanımının yanında vernik, boya, baskı mürekkebi, koruyucu, alkit reçinelerin üretiminde ve sabun sanayinde’de kullanılmaktadır. Aspir’in hayvan beslenmesinde de kullanma imkanı vardır ve yem de protein ve yağ miktarını artırması hayvancılık yapan üreticiler için de ayrı bir avantajdır. Aspir bitkisi, yeşilken direkt olarak hayvanın otlatılmasında da uygundur. Direkt otlatmanın yanında, silaj veya kuru ot (yem) yapımına da elverişlidir. Yem olarak çok besleyici olup besin değeri en az yulaf ve yonca kadardır” diye konuştu.
 
Geçmiş yıllarda çiftçinin Pazar sıkıntısı yaşamasından dolayı Aspir ekiminin azaldığını ifade eden Özdemir,”Geçtiğimiz yıl ilimizde 6 bin dekar sözleşmeli ekim yapıldı ve çiftçimiz ürününü anında pazarlamış oldu. Bu yıl da yine sözleşmeli ekimler yapılmaktadır. Bu yıl ayrıca Pankobirlik, Tarım Kredi Kooperatifleri de sözleşmeli ekim ve tohum sağlama konusunda çalışması bulunmaktadır. Bu çalışmalar ilimizde aspir ekimini artıracağını düşünüyoruz ve çiftçimizde bu yıl nadas olan alanlara aspir ekmesini istiyoruz. Aspir ekildiğinde çiftçimiz hem daha fazla mazot ve gübre desteği alacak, hem de aspir bitkisine verilen teşviklerden yararlanmış olacak” şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
01.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yozgat, Aspir Ekimi, Yaygınlaştırılmaya Çalışılıyor, aspir
Link: Yozgat’ta Aspir Ekimi Yaygınlaştırılmaya Çalışılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız