Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Aspir »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Çiftçi Aspire Yönelince Tohumluk Fiyatları 5’e Katladı

YOZGAT (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yağlık tohum ihtiyacını karşılamak için aspir ekimini destekleyince, aspir tohumu 5’e katladı.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türkiye’nin yağlık tohum ihtiyacının ülkemizden karşılanması ve çiftçiye alternatif bitki üretimi sunulması amacıyla aspir ekimi teşvik edilirken, bunu fırsata dönüştüren tohumcular, aspir tohumunu 5’e katladı. Alım garantili sözleşmeli aspir ekimi yaptıran firmalar aspirin kilosuna 80 kuruş fiyat verirken sertifikalı tohumluğun kilosunu 4 ile 5 lira arasında satışa sunuyor. Aspir ekimi yapmak isteyen çiftçilerden Necati Özer, bu yıl yaklaşık 100 dekar aspir ekmek istediğini ancak tohum fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı alamadığını belirterek, “Devletimiz aspir ekimine teşvik veriyor. Ancak bunu tohum satan firmalar fırsata dönüştürüp, fiyatları 4’e 5’e katlıyor. Bizden kilosunu 80 kuruşa almak isteyen firmalar bize tohumluğu 4 liradan 5 liradan satmaya çalışıyor. Firmalar çiftçi destek alıyor, siz zarar etmiyorsunuz diyorlar. Aspir, buğdaya göre daha az verimli. Masrafı aynı bir tohumluğu yüksek fiyata aldığımızda elimize hiçbir şey geçmez. Buna Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgilenmesini istiyoruz. Bu şekilde çiftçi mi destekleniyor yoksa birkaç tane tohum üreten firmamı destekleniyor bu belli değil” dedi.
 
Kemal Ertuğrul isimli çiftçi de yaklaşık 50 dekar aspir ekeceklerini ancak sertifikalı tohumu 4,5 liraya, sertifikası olmayanın kilosunu da 2,5 lira satıldığını belirterek, “Firmalar çiftçi aspir ekmeyen yönelince bir şekilde bunu ranta çevirmeye başladılar. Çiftçiden 70 kuruşa alıp da 2,5 lira veya 4, 5 liraya satmak çiftçiye yapılan bir haksızlıktır. Aynı zaman aspir ekiminin engellenmesidir. Bu yıl yüksek fiyata alıp ekim yapanlar istediği verimi alıp zarar ederse bir daha bunu ekmeyecektir. Devletin Tarım Bakanlığının buna bir çözüm getirmesi gerekir” diye konuştu.
 
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının aspir ekimini desteklemesi ve Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu projeleriyle aspir ekiminin bu yıl geçen yıllara göre daha fazla yapılacağını belirterek, “Bunu tohum satan firmalar bir fırsata dönüştürdü. Firmalar Eylül, Ekim ayında çiftçiden 70 kuruşa alıp eleyip tekrar sertifikasız olarak 2,5 liraya satması, çiftçiyi sömürmektir. Bunu iki katına satmış olsa sertifikasız aspir tohumunun en fazla 1,5 lira olması gerekir. Yine sertifikalı tohum da alım fiyatının üç katı olsa 2,1 veya en fazla 2,5 lira olması gerekir ama şuanda sertifikalı tohumu 4,5- 5 liradan satmaya çalışıyorlar. Bu çiftçiyi sömürmek demektir. İkincisi bu yıl zor şartlarda ekim yapan bir çiftçi istediği verimi alamayıp, girdilerden dolayı da zarar ederse, bir daha aspir ekmeyecektir. Bu da hem çiftçimizin hem de ülkemizin zararına olacaktır. Özellikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının buna el atması, tohumluk sorununu çözmesi gerekir. Firmaların tohumluk satışı yaparken geleceği de düşünüp ona göre hareket etmesi, çiftçiyi sömürü kaynağı olarak görmemesi gerekir” şeklinde konuştu.
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: aspir, Tohumluk Fiyatları, çiftçi
Link: Çiftçi Aspire Yönelince Tohumluk Fiyatları 5’e Katladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız