Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Aspir »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Nadasa Bırakılan Arazilerde Aspir Üretilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü, nadasa bırakılan alanları, aspir ile değerlendirmeyi planladıklarını ifade etti.

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon hektar nadasa bırakılan alan olduğunu belirterek, bu arazilerin aspir bitkisi ile değerlendirilmesinin planlandığını belirtti.

Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin aspir bitkisi üretiminde dünyada 7. sırada olduğunu ifade etti. 2013 yılı itibariyle 31 ilde aspir üretimi yapıldığını dile getiren Gümüş, son yıllarda Ankara, Eskişehir, Kırşehir, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Muş, Kayseri ve Yozgat'ta önemli miktarda üretim artışı yaşandığını kaydetti.

Nadas alanlarının değerlendirilmesi için aspir yetiştiriciliğinin önemli olduğuna dikkati çeken Gümüş, "Türkiye'de yaklaşık 5 milyon hektar nadasa bırakılan alan var. Bu alanları aspir bitkisi ile değerlendireceğiz. 2023'te 500 bin ton üretim yapmış olacağız. Her yıl düzenli olarak 100 bin hektarını kazanarak, 2023 yılına kadar 1 milyon hektar nadas alanını üretime katmış olacağız." diye konuştu.

Aspirin ana vatanının Orta Anadolu olduğunu vurgulayan Gümüş, şöyle devam etti:

"Eskişehir'den itibaren, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Muş'a kadar olan illerde üretim yapacağız. Şu ana kadar 45 bin hektar alanda aspir ekildi. Bu rakam her yıl artış gösteriyor. 2002 yılında 25 ton üretilen aspir, 11 yılda 45 bin tona ulaştı. 2013 yılı itibariyle aspir ekim alanı geçen yıla göre yüzde 88, üretim miktarı yüzde 26, verimlilik ise yüzde 20 artış gösterdi."

Gümüş, Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu kararı doğrultusunda, aspir yetiştiriciliği için, 2014 yılında mevcut desteklere ilavelerin olabileceğini ifade etti. - Niğde
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: aspir, nadas, üretim, arazi
Link: Nadasa Bırakılan Arazilerde Aspir Üretilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız